Traian Băsescu: „Dacian Cioloş se dovedeşte a fi un bun politician. Iohannis a făcut O MARE GREŞEALĂ” VIDEO

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, miercuri, la România TV, prezenţa premierului Dacian Cioloş la şedinţa solemnă de la Senat, dar şi absenţa preşedintelui Klaus Iohannis de la eveniment, spunând că şeful Executivului are nevoie de voturile Senatului şi se dovedeşte "un bun politician". Băsescu a arătat că Iohannis a făcut "o mare greşeală" neorganizând recepţia de Ziua Naţională, asumându-şi astfel "reponsabilitatea de a-şi manifesta dispreţul faţă de această sărbătoare".

02 dec. 2015, 10:39
Traian Băsescu: „Dacian Cioloş se dovedeşte a fi un bun politician. Iohannis a făcut O MARE GREŞEALĂ” VIDEO

Traian Băsescu a spus că decizia premierului Dacian Cioloşde de a participa la şedinţă solemnă de la Senat arată că acesta este un bun politician.

Nu cred că putem vorbi de o ruptură între preşedinte şi premier. Trebuie să ţineţi cont că preşedintele nu are nevoie de voturile Senatului, pe când premierul are nevoie de voturile Senatului. Iar Dacian Cioloş se dovedeşte a fi un bun politician.

Hai să terminăm cu povestea tehnocratului Dacian Cioloş. Este un bun politician,  încearcă să-şi pregătească terenul pentru ca alegerile să-i treacă. Cred că este un comportament firesc, de om politic”, a spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte absenţa sa de la şedinţa de la Senat, Traian Băsescu a spus: „Este drept, n-am trecut pe la partid, dar nu am o invitaţie, ca să lămurim lucrurile. Dacă participarea se face pe anunţ public, în mod categoric o resping de principiu . Aici se încearcă substituirea preşedintelui, ori Ziua Naţională nu poate fi mutată de la un demnitar la altul. Eu cred că dl Iohannis a făcut o mare greşeală neorganizând recepţia de Ziua Naţională. Pare a fi un obicei al dânsului, o neglijare a acestui eveniment istoric, atâta timp cât a fost primar de Sibiu nu a participat niciodată la manifestările de Ziua Naţională.

O astfel de recepţie care marchează Ziua Naţională nu poate fi organizată decât de preşedinte. Dacă preşedintele nu a organizat-o, şi-a asumat reponsabilitate de a-şi manifesta dispreţul faţă de această sărbătoare. (…) 

Nu trebuie să ajungem, cum am ajuns deja. De Ziua Naţională, dau mesaje către popor toţi neaveniţii, inclusiv Oprea dă mesaje către popor, care pe unde apucă. Ori şi acesta este un element care ţine strict de atribuţiile preşedintelui.

Nu mă voi duce la un substitut de celebrare a Zilei Naţionale, organizat de un neales în funcţia de preşedinte al României şi dezavuez faptul că preşedintele României n-a organizat recepţia sub un pretext pueril, având în vedere că a organizat cupa de şampanie cu guvernul lui. Cu poporul lui, nu poate?”

Traian Băsescu a criticat şi faptul că şedinţa solemnă de la Senat se organizează după data de 1 Decembrie.  „Este în neregulă. Nu vreau să jignesc pe nimeni…. (…) Chiar dacă am primit invitaţia la partid, n-o onorez. Această sesiune solemnă lasă loc la multe interpretări. Dacă ar fi fost organizată pe data de 1 decembrie, dimineaţa sau cu o zi înainte, vă asigur că n-aş fi refuzat invitaţia, dar altfel nu vreau să fiu parte la o ceremonie de tip substitut pentru ce ar fi trebuit să facă preşedintele dacă respecta şi poporul român. (…)

Părem aşa, ca nişte d-ăştia fără căpătâi care îşi confundă ceremoniile de ziua naţională. Şi scuza asta lansată de Ccotroceni, atentatele de la Paris, Colectivul … sunt drame, dar să ştiţi că zilele naţionale se sărbătoreau şi pe timp de război.

În Afganistan, când ne cădeau militari la datorie, a fost o singură dată când să nu se sărbătorească Ziua Naţională? Mi se pare o motivaţie care nu are fundament. Ziua Naţională e deasupra oricărui alt eveniment şi recepţia care să marcheze Ziua Naţională prin voinţa preşedintelui trebuia să aibă loc.

Aveţi cumva idee dacă după groaznicele atentate din SUA, preşedintele SUA a suspendat recepţia de la Casa Albă? A fost un motiv pueril”, a precizat Băsescu.

Fostul preşedinte a adăugat că Iohannis „pur şi simplu nu a vrut să organizeze” recepţia.

„Nu ştiu, aş intra în speculaţii, e o chestiune de voinţă dacă vrea sau nu vrea, dacă înţelege şi îşi asumă importanţa Zilei Naţionale a ţării sau nu, motivele probabil ni le va explica dl Mihalache.

Eu aş fi făcut recepţia şi dacă era cu o zi înainte cutremur în Bucureşti. Era un moment de solidaritate„, a conchis Băsescu.