Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova, a declarat ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

02 apr. 2015, 07:23
Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova

Traian Băsescu efectuează joi și vineri o vizită privată în Republica Moldova, la invitația președintelui moldovean Nicolae Timofti, potrivit unui anunț postat pe pagina de Facebook a fostului președinte al României.

Ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, a precizat că preşedintele Moldovei  Nicolae Timofti îi va acorda fostul preşedinte român cetăţenia moldovenească.

„Întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie. Dacă ar fi să fac un comentariu de cetăţean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred că e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetăţenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimentează încă mai mult raporturile deja foarte solide şi foarte calde dintre noi”, a spus diplomatul. 

Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al Președinției Republicii Moldova, a declarat pentru deschide.md că Traian Băsescu nu a făcut încă o cerere pentru acordarea cetăţeniei. 

„Nu s-a discutat despre acest lucru în zilele premergătoare ale vizitei lui Traian Băsescu la Chișinău”, a spus Țurcanu, adăugând că acest lucru nu este, deocamdată, posibil, pentru că fostul președinte al României nu a depus încă o cerere oficială, fără de care nu pot demara procedurile legale de acordare a cetățeniei Republicii Moldova.

Traian Băsescu a declarat, în repetate rânduri, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere cetăţenia moldovenească, în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

Traian Băsescu a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook că în 2 şi 3 aprilie va face o vizită privată în R. Moldova, la invitaţia lui Nicolae Timofti, cu care va avea discuţii legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a R. Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a R. Moldova, şi relaţia bilaterală. Băsescu a subliniat, în mesajul său pe Facebook, că poziţiile pe care le va exprima în cadrul acestei vizite nu angajează România.