Transhumanţa morţii, în Norvegia. Peste o sută de reni au murit călcaţi de tren

Aproximativ o sută de reni au fost uciși de trenuri în doar câteva zile, în nordul Norvegiei, această "baie de sânge" fiind legată de transhumanța de iarnă a acestor animale, potrivit postului de radio norvegian NRK.

27 nov. 2017, 09:45
Transhumanţa morţii, în Norvegia. Peste o sută de reni au murit călcaţi de tren

Cel mai sângeros episod a avut loc sâmbătă, când un tren de marfă a ucis nu mai puţin de 65 de reni. În zilele anterioare fuseseră găsiţi tăiaţi pe şinele de tren alţi 41 de reni. „Sunt atât de supărat că am amețit. Este o tragedie animală fără sens, trăim un coșmar psihologic„, a spus proprietarul ultimei turme decimate, Ole Henrik Kappfjell.

Aproximativ 250.000 de reni locuiesc în Norvegia, majoritatea dintre ei în nordul țării. Acum este perioada în care cirezile sunt luate de la păşune pentru perioada de iarnă, transhumanță fiind plină de pericole (coliziuni cu mașini sau trenuri, înec, etc.).

Regizorul Jon Erling Utsi a fost la locul uneia dintre dramele din weekend şi a făcut o serie de fotografii. „A fost un coşmar să privesc. Cel mai rău lucru a fost că animalele care nu au fost ucise în accident, au rămas acolo, suferind. Era o baie de sânge de câțiva kilometri„.