Transportul de baterii cu litiu-ion, interzis în cala avioanelor

Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) a decis luni să interzică, începând cu 1 aprilie, transportul la cală de baterii litiu-ion, în așteptarea adoptării de noi norme în 2018 privind împachetarea acestora.

23 feb. 2016, 08:39
Transportul de baterii cu litiu-ion, interzis în cala avioanelor

Această măsură nu se aplică bateriilor litiu-ion — prezente în special în laptopuri — transportate în bagajele de mână de către pasageri sau echipaj, a subliniat OACI, agenție a ONU, într-un comunicat.

OACI a explicat că această interdicție a fost cerută de companiile aeriene și de asociațiile de piloți din motive de securitate.

Modelul 787 ‘Dreamliner’ al Boeing a cunoscut în ianuarie 2013 două cazuri grave de supraîncălzire a unor baterii litiu-ion, apărute la bordul unui avion la Boston, apoi în Japonia, determinând o aeronavă a companiei All Nippon Airways să efectueze o aterizare de urgență. Cele 50 de avioane aflate atunci în circulație au fost ținute la sol timp de peste trei luni.

„Această interdicție temporară va fi menținută atât timp cât în paralel continuă eforturile OACI de a stabili noi norme privind împachetarea bateriilor cu litiu, așteptate în 2018”, a declarat președintele Consiliului OACI, Olumuyiwa Benard Aliu.

Citeşte şi Românii aruncă anual la gunoi 50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi. Ţinta de reciclare ar putea fi ratată

În urmă cu două săptămâni, Autoritatea de transport aerian din SUA (FAA) a atras atenția asupra riscurilor de explozie a bateriilor cu litiu transportate la cală de către avioane.

Testele realizate de FAA au arătat că sistemele anti-incendii instalate la bordul avioanelor nu reușesc să stingă un foc provocat de explozia acestor baterii, folosite în special la telefoane și la laptopuri.