Tricolorii, la un pas de o catastrofă aviatică în drum spre Mexic VIDEO

Campionat mondial cu peripeţii pentru fotbaliştii români. Tricolorii au văzut moartea cu ochii în 1970, în drum spre Mexic. Selecţionata României a fost aproape de o catastrofă aviatică, întrucât o furtună a zgălţâit avionul, iar jucătorii s-au speriat de moarte. Gicu Dobrin nici nu a mai vrut să se întoarcă acasă cu avionul, după turneul final la care nu a jucat niciun minut.

30 mart. 2014, 14:04
Tricolorii, la un pas de o catastrofă aviatică în drum spre Mexic VIDEO

Aventura mexicană a tricolorilor a început pe aeroportul Otopeni, acolo unde delegaţia s-a îmbarcat spre Guadalahara. Au zburat fără probleme peste Atlantic, dar pe drumul din Canada până în Mexic, o furtună a zgâlţâit puternic avionul, potrivit România TV. Jucătorii au crezut că le-a sosit sfârşitul, dar piloţii au reuşit să redreseze aeronava şi să ajungă la destinaţie.

Şocat de experienţa prin care a trecut, Gicu Dobrin n-a mai vrut să se întoarcă în ţară cu avionul. Ajuns la destinaţie el i-a comunicat şefului delegaţiei României că la întoarcere preferă să meargă cu vaporul, însă cererea lui n-a fost însă aprobată.

Experienţa traversării Atlanticului şi căldura mexicană l-au zdruncinat serios pe Dobrin. Numit vrăjitorul mingii, acesta nu a avut ocazia să facă nicio magie în Mexic. Soarele şi berea l-au exclus din echipa tricolorilor.

Dobrin a venit în Mexic ca să se distreze şi să se simtă bine. Pleca noaptea din cantonament împreună cu Rică Răducanu şi veneau dimineaţa. La ultimul meci de pregătire s-a tras undeva în stânga, la umbra tribunei, şi nu se mişca de acolo. I-am zis: «Gicule, ce faci?», «Nea Angelo, eu nu pot. Nu vezi ce soare e?»„, a povestit Angelo Niculescu, antrenorul care a dus România la Mondiale după mai bine de 30 de ani de absenţă din elita fotbalului.

În povestea fascinantă a participării României la Campionatul Mondial din Mexic, un moment neobişnuit pentru tricolori s-a petrecut înaintea meciului cu Anglia. Pentru a-i motiva pe români în meciul împotriva englezilor, echipa Braziliei a trimis în vestiarul tricolorilor o geantă plină cu bani. Fiecare jucător a primit câte 200 de dolari. Dinu, Lucescu, Dobrin, Rică Răducanu şi compania nu s-au putut însă bucura de recompensa braziliană. Partidul i-a obligat să doneze jumătate de sumă statului, pentru ajutorul sinistraţilor din inundaţii.

În ultimul meci din grupă, tricolorii au înfruntat Brazilia, cea care avea să devină în acel an campioană mondială, iar Pele era deja o supervedetă. „Era un jucător greu de ţinut, cu un comportament arţăgos. Înjura, scuipa şi lovea non-stop”, au povestit fundaşii noştri.

Două goluri a înscris atunci Pele în poarta României, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 3-2 pentru Brazilia.