SCUMPIRI de la 1 APRILIE. Cresc preţurile la curent, gaze, carburant şi ţigări

Scumpiri în cascadă în mai puţin de 3 săptămâni. De la 1 aprilie sunt anunţate creşteri de preţuri la curent electric, gaze şi carburanţi. Toate aceste majorări ar putea să genereze scumpiri în lanţ, inclusiv la alimente. În plus, de la 1 aprilie se scumpesc şi ţigările.

13 mart. 2014, 11:04
SCUMPIRI de la 1 APRILIE. Cresc preţurile la curent, gaze, carburant şi ţigări

Scumpirile de la 1 aprilie nu sunt o păcăleală, informează România TV, curentul se va scumpi cu siguranţă, însă există două variante de calcul. Dacă preşedintele Traian Băsescu promulgă legea certificatelor verzi vom avea o scumpire mai modestă, de 1%, pentru că s-au alocat certificate verzi suplimentare pentru anul trecut.

Dacă preşedintele nu va promulga Legea Certificatelor Verzi în această lună, cota certificatelor verzi de pe facturi va creşte cu circa 50%, potrivit caluculelor Guvernului, ceea ce va duce la o scumpire a energiei electrice de 3-5%.

Citeşte şi Mâncarea s-a ieftinit pentru prima dată după Revoluţie

Tot de la 1 aprilie gazele naturale se vor scumpi cu 2%, pentru că este o nouă etapă de liberalizare a preţurilor pentrun populaţie. Vor mai urma două runde de scumpiri ale gazelor, de la 1 iulie şi 1 octombrie, de câte 3 procente fiecare. De asemenea, vom mai avea parte de o scumpire importantă de la 1 aprilie, majorarea preţului carburanţilor cu 40 de bani pe litru, pentru că intră în vigoare acciza de 7 eurocenţi. 

Noua accziză va duce preţul celui mai ieftin sortiment de benzină la aproximativ 6,40 de lei, în timp ce litrul de motorină va depăşi 6,50 de lei.

Citeşte şi Se scumpesc poliţele RCA. Cât va costa asigurarea obligatorie a maşinii şi cine va plăti mai mult

Toate aceste scumpiri riscă să aducă alte scumpiri în lanţ, întrucât costurile cu energia este unul important pentru fiecare producător din România.

De asemenea, ţigările se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete.