Tudorel Toader doreşte înfiinţarea la Voluntari a unui institut de perfecţionare a lucrătorilor din penitenciare

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat vineri că intenționează să transforme fostul sediu al Parchetului Național Anticorupție din Voluntari într-un viitor institut de perfecționare a lucrătorilor din penitenciare.

08 sept. 2017, 10:02
Tudorel Toader doreşte înfiinţarea la Voluntari a unui institut de perfecţionare a lucrătorilor din penitenciare

„Intenționăm ca la Voluntari să transformăm acel fost sediu al PNA-ului într-un viitor institut, o viitoare școală de perfecționare, de formare continuă a lucrătorilor din penitenciare, pentru că majoritatea profesiilor juridice sau nejuridice au această formă de pregătire continuă”, a afirmat Tudorel Toader care a participat la Festivalul de folclor pentru deținuți.

El a anunțat că în scurt timp va fi demarată procedura pentru achiziția studiului de fezabilitate la penitenciarul de la Berceni.

„Zilele acestea demarează procedura pentru achiziția studiului de fezabilitate la acel penitenciar de la Berceni. Reluăm în altă locație la Unguriu, la Buzău, pentru modernizarea, transformarea a trei unități militare într-un penitenciar”, a menționat ministrul Justiției, potrivit Agerpres.

El a spus că numărul de calorii din norma de hrană a deținuților nu se reduce după ce Guvernul a adoptat joi un proiect de lege privind norma de hrană a persoanelor private de libertate. „Nu se reduce (…) Legea din ’94 vorbea de ideea asta de închisoare contravențională care nu mai există din 2003, de la revizuirea Constituției, după acea erau diferențe la regimul de hrană, după cum erau diferențe între regimul privării de libertate, adică dacă e reținut, dacă e arestat, dacă e condamnat, ori nu poți face astfel de diferențe, că toți sunt oameni și toți consumă la fel”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul a amintit că este aproape de finalizarea foii de parcurs privind hotărârea pilot pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în privința penitenciarelor din România.

„Suntem aproape de finalizarea acelei foi de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor hotărârii pilot pronunțate de CEDO”, a afirmat ministrul Justiției.

Toader a menționat că a inițiat un proiect de lege care se află în procedură de transparență decizională pentru a exista legal posibilitatea vânzării lucrărilor de artă realizate de deținuți. El a spus că aceasta nu înseamnă numai obținerea unui câștig, ci și valorificarea talentului, a muncii autorilor lucrărilor respective și un pas spre reinserția socială a persoanelor private de libertate.

De asemenea, ministrul Justiției a spus că a văzut în penitenciarele pe care le-a vizitat lucrări pe care unii dintre deținuți le-au realizat cu mult talent, meșteșug și multă dăruire.

„Sunt ministru al Justiției de un interval relativ scurt de timp, interval în care am încercat să iau pulsul sistemului penitenciar, am cunoscut mai multe unități de penitenciar. Voi continua această direcție și sigur vom fi împreună pentru rezolvarea, pe cât posibil, a tuturor problemelor care țin de penitenciar”, a adăugat Tudorel Toader.