Tudorel Toader: Îmi exprim un optimism moderat în cazul lui Ionuţ Gologan, condamnat la pedeapsa capitală

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seara, că îşi exprimă „un optimism moderat” în cazul lui Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia, demnitarul precizând că urmează să fie discutate tratate privind extrădarea şi transferul persoanelor condamnate.

20 dec. 2017, 20:14
Tudorel Toader: Îmi exprim un optimism moderat în cazul lui Ionuţ Gologan, condamnat la pedeapsa capitală

„M-am întâlnt cu cei trei tineri condamnaţi la moarte. A fost o întâlnire emoţionantă. Este un context emoţionant, în care şi o simplă privire poate exprima mai mult decât cuvintele. (…) Eu îmi exprim un optimism moderat. (…) Am reuşit să stabilim condiţiile de colaborare juridică între România şi Malaezia. Am discutat cu procurorul general şi ministerul de Interne, pentru încheierea unui tratate. Experţi din Malaezia vor veni în România şi vom discuta tratate privind extrădarea şi transferul persoanelor condamnate”, a spus, miercuri seara, Tudorel Toader, la Antena 3, referitor la viziata sa recentă în Malaezia.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în 2012 au început negocierile pentru stabilirea unor acorduri între România şi Malaezia, care, însă, s-au oprit în 2016.

„Avem colaborarea economică, culturală, educaţională cu Malaezia. Anual, mii de români merg acolo pe motive turistice, dar între cele două ţări nu a existat niciun act pentru cooperare judiciară. În 2012, s-a făcut un demers în acest sens, dar nu s-a finalizat, ceva s-a întâmplat în 2016”, a mai spus sursa citată.

Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr din judeţul Prahova, a fost arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia.

În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.