Tudorel Toader: Sunt magistraţi care au în sertar certificat de colaborator de la CNSAS?

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să spună dacă sunt magistraţi care au "acasă, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS".

02 iun. 2017, 08:27
Tudorel Toader: Sunt magistraţi care au în sertar certificat de colaborator de la CNSAS?

„CSM are probleme reale de rezolvat. Sunt magistraţi care au acasă, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS? Eu aştept să ne spună CSM, el se ocupă de mapa profesională a magistraţilor, nu ministrul. CSM ar trebui să-şi pună următoatea întrebare: în România anului 2017 oare e normal ca un magistrat să se pensioneze şi după două luni de zile să vină să se angajeze pe baza votului secret al membrilor CSM şi să cumuleze pensia şi salariul care au un anumit nivel, corespunzător statului. Veţi spune că permite legea, dar legea spune că locul ăla trebuie scos la concurs să vină un tânăr să lucreze 20-25 de ani de ani în puterea judecătorească. Cel care se pensionează şi vine să se angajeze ştia acum trei luni că este în putere şi poate să rămână magistrat mai departe”, a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader ia în calcul schimbarea statutului procurorului. Aştept propunerea CSM

Referitor la solicitarea CSM de a avea un reprezentant care să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA, ministrul Justiţiei a precizat că este de acord cu propunerea însă ar trebui ca hotărârea de guvern să fie modificată.

Tudorel Toader: HG privind arhiva SIPA a avut avizele asociaţiilor de magistraţi

Tudorel Toader a anunţat totodată că pachetul de legi privind justiţia va fi prezentat public peste o săptămână sau două, după care va fi prezentat setul de măsuri legate de supraaglomerarea din penitenciare

„Dacă venim cu pachetul de legi ale justiţiei într-o săptămână, maxim două – eu cred că o săptămână, după o lună venim cu pachetul de legi privind decizia-pilot a CEDO”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a spus că intenţionează şi o evaluare a Codului Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedură Civilă. „Vizăm o evaluare a celor patru Coduri. Tot românul ştie că acele Coduri au fost făcute în grabă, fără dezbatere parlamentară, cu asumarea răspunderii. Vedeţi câte decizii de neconstituţionalitate sunt”, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei, despre cum se va aplica măsura desecretizării arhivei SIPA: O comisie din 5 persoane va analiza documentele

El a spus că este necesară o coerenţă a codurilor din justiţie care şi-au arătat limitele. „Este inadmisibil într-un stat de drept să aplici cuiva o lege care ulterior se dovedeşte neconstituţională, de aceea facem evaluarea celor patru Coduri care şi-au arătat limitele. Unele constatate de CCR, altele – sunt convins – care încă nu au fost supuse controlului de constituţionalitate. Noi trebuie să dăm coerenţă celor patru coduri, să le structurăm în raport cu legislaţia infraconstituţională, chiar şi în raport cu legislaţia secundară, să facem un sistem legislativ coerent care, la rândul lui, să fie aplicat şi interpretat unitar”, a mai spus Toader.