Turul României pe bicicletă, pentru copiii cu diabet. O tânără încearcă să strângă bani pentru bolnavi

Pentru a ajuta cât mai multe familii, care se confruntă cu diabetul, să aibă un trai apropiat de normal, Gabriela, o bolnavă de diabet de tip 1 insu-linodependent, împreună cu soţul său Cristian, şi-a propus să spună „Da, şi eu pot” să fac turul României pe bicicletă.

27 ian. 2017, 11:49
Turul României pe bicicletă, pentru copiii cu diabet. O tânără încearcă să strângă bani pentru bolnavi

Gabriela are diabet încă din anul 2002 şi pentru ca stie ce inseamna aceasta boala vrea să ajute copiii care nu-şi permit să aibă un sistem de monitorizare continuă a glicemiei. Tânăra vrea să dovedească că poţi face 3.000 km, împreună cu „prietenul” Diabetul Zaharat tip 1.

Proiectul a primit toată susţinerea Asociaţiei Tinerilor cu Diabet din Constanţa, reprezentată de Liliana Moldoveanu. Turul va trece şi prin Constanţa şi, mai mult, în primăvară se va desfăşura o acţiune pentru promovarea proiectului, pentru a fi ajutaţi cât mai mulţi copii cu diabet.

„La fiecare mic dejun, prânz sau cină, copiii cu diabet trebuie să-şi măsoare glicemia şi să-şi facă insulina, în fiecare zi, adică 2,688 înţepături pe an. Diabetul nu doarme, nu ia pauză şi nu pleacă în vacanţă. Ajută-ne să îi ajutăm! Pentru a vedea evoluţia glicemiilor sunt necesare 10 măsurători prin înţepare în deget. Se doreşte reducerea numărului zilnic de înţepături la copii şi asigurarea sistemelor de monitorizare continuă, ce reprezintă modalitatea de a măsura şi cunoaşte, în timp real, valorile glicemiei. Diabetul este poveste de fiecare secundă, 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Minim 8 înţepături pe zi/noapte, 56 pe săptămână, 224 pe lună, 2688 înţepături pe an. Pentru a reduce numărul de înţepături din degetele copiilor, pentru a liniariza glicemiile lor şi pentru a le dovedi că se poate şi cu această boală, Gabriela este primul pacient cu diabet care va face turul României pe bicicleta”, au declarat reprezentanţii asociaţiei „Sprijin pentru Diabet”.

Potrivit cugetliber.ro, la finalizarea proiectului „Da, si eu pot”, Asociaţia „Sprijin pentru Diabet” va folosi fondurile pentru a asigura sisteme de monitorizare şi consumabile pentru 13 copii din familii defavorizate care nu-şi permit investiţia a 2,500 lei/sistem.

Studiile arata ca circa 70% dintre copii suferă cel puţin un episod hipoglicemic pe perioada nopţii. Monitorizarea continuă a glicemiei oferă o şansă de 3 ori mai mare decât glucometrul, de a descoperi hipoglicemiile nocturne.

Donaţiile se fac pe www.bursabinelui.ro, [email protected].