Udrea: Niciun candidat al dreptei nu poate ajunge preşedinte fără electoratul lui Traian Băsescu VIDEO

Deputatul PMP Elena Udrea a afirmat, la România TV, că un candidat unic al dreptei nu va avea şanse să câştige alegerile prezidenţiale dacă nu va fi sprijinit de electoratul lui Traian Băsescu, cel vizat de către Partidul Mişcarea Populară. Udrea a precizat că, în aceste zile, a avut discuţii cu reprezentanţi ai altor partide de dreapta urmând ca negocierile efective să înceapă în perioada imediat următoare.

27 mai 2014, 18:59
Udrea: Niciun candidat al dreptei nu poate ajunge preşedinte fără electoratul lui Traian Băsescu VIDEO

„Am luat decizia cu colegii din PMP să continuăm proiectul unităţii dreptei, aşa că vom merge la discuţii cu celelalte partide în ideea că acestea se vor şi concretiza în susţinerea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale”, a declarat Elena Udrea. Aceasta a precizat că luni şi marţi a avut discuţii cu alţi lideri ai dreptei urmând să înceapă negocieri oficiale. „Deocamdată nu vă pot spune exact cu cine până ce nu fixăm ora şi locul discuţiilor de mâine”, a precizat deputatul.

Udrea a afirmat că cel care va candida din partea dreptei trebuie să fie capabil să atragă şi voturi prin propria sa forţă, nu doar de la electoratul partidului care îl susţine. „În alegeri nu e ca în matematică. Este nevoie ca acel candidat să aducă singur voturi la alegerile din toamnă. Vom sprijini pe oricine se califică pentru această candidatură”,  a afirmat Elena Udrea.

Ea consideră că PMP are mai multe atuuri în discuţiile cu eventualii aliaţi. „Scorul de 6% este mai tentant decât cel de 2% al Forţei Civice. În Bucureşti am bătut şi PNL şi PDL. Noi ne-am asumat explicit că vizăm electoratul lui Traian Băsescu fără de care nici un candidat al dreptei nu poate ajunge preşedinte”, a argumentat deputatul.

Întrebată dacă este dispusă să facă „un pas înapoi” pentru a facilita unificarea dreptei, Udrea a răspuns: „Fără nici o problemă”. În ce priveşte sprijinirea candidaturii lui Crin Antonescu, Udrea a spus că electoratului dreptei „îi va fi greu să-l voteze”, dar o asemenea candidatură este posibilă dacă electoratul va fi pus în situaţia de a alege între Ponta şi Antonescu.

PNL va începe, miercuri, discuţiile cu PNL pentru unificarea dreptei, a declarat marţi Vasile Blaga, liderul democrat-liberalilor, după o întâlnire informală a liderilor partidului. Decizia PDL de a demara negocierile cu PNL vine în contextul în care liderul PNL, Crin Antonescu, şi cel al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, au început deja discuţiile pentru formarea unei alianţe.

„Am ajuns la concluzia că vom purta discuţii şi trebuie să avem discuţii cu PNL şi vom avea o primă întâlnire mâine, la ora 17.00, la Palatul Parlamentului”, a declarat liderul PDL, Vasile Blaga, după întâlnirea informală a PDL.

Blaga a precizat că va fi însoţit la discuţii de secretarul general, Gheorghe Flutur, de prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, şi de trei vicepreşedinţi.

Întrebat dacă Partidul Mişcarea Populară va fi invitat la negocieri, Blaga a spus că discuţiile au loc, mai întâi, între cele două mari partide de dreapta, PDL şi PNL.

De altfel, susţin surse politice, atât liderii PDL, cât şi cei ai PNL sunt reticenţi în ceea ce priveşte negocierile cu PMP, din cauza imaginii Elenei Udrea care este asociată cu Traian Băsescu.

Discuţiile cu reprezentanţii PMP ar putea avea loc după finalizarea negocierilor dintre PNL şi PDL.

În ceea ce priveşte o posibilă fuziune pentru formarea unui partid mare de dreapta, Blaga a spus: „De mai multe luni, spun că va fi nevoie, pe termen lung, de un singur partid mare de centru-dreapta. E visul meu, dacă e şi al lui Traian Băsescu, mă bucur, nu mă întristez. (…) Deocamdată este bine să ajungem la o alianţă, dacă se poate politică pentru că vom discuta întreg ciclul electoral, nu ne mărgimim la alegerile prezidenţiale.  (…) Mi-as dori mâine dimineaţă (n.red. – partidul mare de dreapta), dar lucrurile sunt mai complicate”.

Întrebat dacă PDL ar fi dispus să accepte ca, la prezidenţiale, candidatul dreptei să fie Crin Antonescu, Blaga a evitat un răspuns tranşant.

„Noi am mai negociat cu PNL. Niciodată când porneşti de la nume, nu ajungi la vreo concluzie. Hai să discutăm deocamdată să vedem cum reprezentăm o puternică opoziţie la acest mamut, PSD, şi vom ajunge desigur şi la nominalizări, dar mai e până atunci”, a spus Blaga.