Ultima dorinţă a lui Sebastian Papaiani. Actorul a lăsat cu limbă de moarte: „Să nu cumva să…”

Încă din vremea când era în putere, Sebastian Papaiani a cerut familiei un singur lucru pentru când se va prăpădi: să nu dea ocazia nimănui să se vorbească despre altceva decât despre cariera lui. Apropiații actorului ne-au dezvăluit ce părere avea Sebastian Papaiani despre „spectacolul” făcut de media la moartea marilor personalități. 

28 sept. 2016, 07:16

Discreția familiei lui Sebastian Papaiani, transformată în secretomanie după ce actorul a suferit un accident vascular cerebral, este, potrivit apropiaților, doar dorința maestrului. „Când îi murea câte un coleg, Sebastian Papaiani se uita mâhnit la televizor și spunea: «În loc să vorbească despre piesele lui, despre cariera lui, caută mereu doar… micile mizerii». Apoi adăuga: «Când mor, să nu cumva să permiteți să se întâmple așa ceva! Singurul lucru care contează când nu voi mai fi sunt rolurile pe care le-am jucat». Asta știau deja nu doar cei din familie, ci și prietenii apropiați. Papaiani a fost un om discret și demn, nu i-a plăcut niciodată să fie compătimit”, au declarat, pentru ziarulring.ro, prietenii regretatului actor.

În luna mai a acestui an, Sebastian Papaiani a suferit un accident vascular cerebral și a fost găsit prăbușit în baie de către soția lui. Papaiani a fost internat de urgență la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost operat la cap pentru a i se îndepărta cheagurile de sânge formate după căzătură. Starea lui Papaiani nu a fost în niciun moment stabilă. Nu a mai putut vorbi și a fost paralizat parțial.

Pentru a-i respecta dorința-testament, familia lui a transmis neîncetat mesaje din care rezulta că actorul se simte tot mai bine. În realitate, situația era dramatică… „Familia a mințit tot timpul în legătură cu starea de sănătate a lui Sebastian Papaiani. Nu a fost niciodată mai bine după accidentul vascular-cerebral… Acum însă nu mai contează, Dumnezeu să-l odihnească!”, ne-a mărturisit un alt apropiat al maestrului.

Primăria Capitalei a anunțat că, la solicitarea familiei actorului Sebastian Papaiani, s-a găsit un loc de veci la Cimitirul Bellu din Capitală. „Am aflat cu mare tristețe de decesul lui Sebastian Papaiani. Este unul dintre actorii mei favoriți și așa va rămâne în continuare. Opera sa va dăinui în timp. Am primit o solicitare din partea familiei marelui actor pentru a încerca să rezolvăm pe cale administrativă și această problemă. Este dureroasă dar necesară. În acest moment pot să afirm că s-a găsit un loc de veci chiar lângă Marin Moraru”, a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Actorul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Sebastian Papaiani se număra printre actorii care beneficiau de indemnizația de merit de 3.500 de lei/lună, distribuită prin UNITER.