Un cercetător INFP avertizează: E posibil să se producă oricând un CUTREMUR de peste 6 grade

Joi dimineaţa s-a produs al 14-lea cutremur din luna noiembrie în zona Vrancea, magnitudinea sa fiind de 4,4 grade pe scara Richter. Mihai Diaconescu, cercetător la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, a vorbit la România TV despre acest cutremur, în contextul intensei activităţi seismice din ultima perioadă.

21 nov. 2013, 08:46
Un cercetător INFP avertizează: E posibil să se producă oricând un CUTREMUR de peste 6 grade

Seismul de 4,4 grade pe scara Richter produs joi dimineaţa, în zona Vrancea, a fost simţit şi la Bucureşti, iar acesta ar putea să fie urmat şi de replici, avertitează cercetătorii de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (IVFP).

Citeşte şi Un CUTREMUR s-a produs, joi dimineaţă, în zona seismică Vrancea

Mihai Diaconescu, cercetător la INFP, a declarat la România TV: „Acest cutremur a avut loc la adâncimea de 90 km. Este important, pentru că în ultimele 2-3 luni adâncimea a fost de la 120 la 140 km. Apariţia acestui cutremur la adâncimea de 90 km ne indică faptul că s-a introdus o stare de tensiune suplimentară în placa vrânceană. Ne putem aştepta la un cutremur la o adâncime 100 km, undeva la 5 grade, dar poate oricând să se producă un cutremur de 6 sau peste grade pe scara Richter. Este jocul sorţii„.

La rândul său, Mircea Radulian, directorul INFP, a declarat pentru România TV: „Este un cutremur vrâncean moderat. Este adevărat că este o activitate ceva mai intensă în Vrancea, dar noi spunem că intră in regimul normal. Cutremurele au devenit ceva mai frecvente în ultima perioadă, dar era cumva de aşteptat, pentru că zona Vrancea a avut o perioadă mai calmă în ultimii doi ani„.