Un eurodeputat italian face afirmaţii scandaloase: Romii sunt nişte GUNOAIE, DROJDIA societăţii

Gianluca Buonanno, eurodeputat din partea Ligi Nordului, a lansat acuzaţii dure la adresa romilor din Italia, afirmând că aceştia sunt nişte "gunoaie", "drojdia societăţii" şi că ar trebui să părăsească această ţară şi să se ducă la ei acasă, de unde au venit.

08 apr. 2015, 17:31

Într-o intervenţie pe La7, Gianluca Buonanno a vrut să îi dea o replică Djanei Pavlovic, o activistă a romilor care le-a luat apărarea şi a condamnat discursul eurodeputatului italian. Europarlamentarul s-a simţit ofensat şi de faptul că, la sfârşitul dezbaterii unui studiu privind romii, Pavlovic a refuzat să dea mâna cu el.

Citeşte şi Eurodeputaţii PSD cer sancţionarea extremiştilor italieni care au lansat atacuri xenofobe la adresa românilor

Nemulţumit de rezultat, Buonanno a lansat şi mai multe insulte la adresa grupului etnic criticat, afirmând că „romii trebuie bătuţi cu parul (…) iar taberele de romi trebuie rase de pe faţa pământului” şi romii trebuie trimişi în ţările de origine, unde „îi aşteaptă închisoarea”, pentru că „exploatează copiii şi femeile” şi unde unii dintre ei „stau în palate pentru care nu plătesc impozit”.

La rândul său, liderului Ligii Nordului şi membru al Parlamentului European, Matteo Salvini, făcuse afirmaţii asemănătoare la începutul acestei luni, care au fost repetate cu ocazia dezbaterii pe tema romilor. „Taberele de romi trebuie rase de pe faţa Pământului. În Europa aproape că nu mai există tabere de romi”, spunea el, adăugând că romii „aleg să aibă o viaţă nomadă, să se plimbe (…) Din punctul meu de vedere, taberele de romi sunt un model de segregare, de exploatare şi izolare”.

Citeşte şi Caz incredibil: Şeful mafiei din Napoli, jefuit de români

Numărul romilor din Italia este estimat la aproximativ 170.000, circa jumătate fiind italieni bine inserați social. Aproximativ 40.000 de romi trăiesc în condiții insalubre în tabere improvizate unde sunt și victime ale violențelor. Aceștia din urmă nici nu pot beneficia de locuințe sociale.

Afirmaţiile eurodeputatului au stârnit valuri de indignare şi multe comentarii. Majoritatea a fost de acord că fiecare om poate să îşi împărtăşească ideile, dar să aibă o măsură rezonabilă în tot ceea ce afirmă. Propaganda politică nu poate deborda de insulte fără nicio diferenţă la adresa unui grup etnic, pentru că în acest fel ecuaţia i-ar face pe toţi romii egali, ceea ce nu este cazul. La fel de adevărat este şi faptul că există şi situaţii de încălcare a legii, care cer acţiune. În schimb, un „război ideologic” şi rasist este de neconceput, s-a comentat în presă, referitor la această dezbatere.