Un fost premier a murit. Se retrăsese din viaţa politică în 2005

Fostul premier indian Atal Bihari Vajpayee, unul dintre cei mai populari politicieni din India şi lider fondator al partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP, de guvernământ), a murit joi la New Delhi la vârsta de 93 de ani, relatează Reuters.

16 aug. 2018, 13:49

Atal Bihari Vajpayee se retrăsese din viaţa politică în 2005. El fusese internat la un spital din capitala New Delhi pe 11 iunie din cauza unei infecţii la rinichi şi a unei congestii pectorale.

Vajpayee a deţinut de trei ori funcţia de premier, mai întâi timp de 13 zile în 1996, câteva luni între 1998 şi 1999, şi apoi s-a aflat în fruntea guvernului din 1999 până în 2004.

Politician şi poet, Vajpayee a fost unul dintre cei mai populari lideri ai partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata al premierului Narendra Modi.

Însă, spre deosebire de Modi, despre care criticii spun că este o figură polarizantă în pofida angajamentului său de dezvoltare a Indiei, Vajpayee reprezenta figura moderată a naţionalismului hindus, admirat chiar şi de unii oponenţi politici.