Un înalt responsabil al Statului Islamic, în spatele ultimului atac planificat în Australia

În spatele atacului planificat împotriva unui avion, descoperit în fază de proiect, de poliția australiană la Sydney, se afla un înalt responsabil al grupării jihadiste Statul Islamic, au declarat forțele de ordine australiene vineri.

RomaniaTV.net
04 aug. 2017, 05:22
Un înalt responsabil al Statului Islamic, în spatele ultimului atac planificat în Australia

Patru australieni au primit ordine din străinătate de la acesta cum să asambleze un dispozitiv exploziv pe care intenționau să-l plaseze la bordul unui avion Etihad Airways, compania aeriană a Emiratelor Arabe Unite, a indicat poliția. Doi dintre suspecți au fost inculpați joi, potrivit AFP.

„Instrucțiunile veneau de la un membru proeminent al Statului Islamic”, un „comandant” al acestei grupări jihadiste care se afla în străinătate, a declarat Michael Phelan, comisarul adjunct al poliției federale australiene. Phelan nu a indicat identitatea sau naționalitatea acestui responsabil.

Dispozitivul exploziv urma să fie plasat la 15 iulie la bordul unui avion Etihad Airways ce pleca din Sydney, dar tentativa a eșuat înainte ca autorii să treacă de controalele de securitate, a precizat poliția.

De asemenea, poliția australiană a dejucat un al doilea complot, implicând împrăștierea printr-un sistem de hidrogen sulfurat a unui gaz toxic și inflamabil, a indicat același oficial, adăugând că acest proiect al extremiștilor era într-un stadiu puțin avansat.

„Nu doar am stopat dispozitivul exploziv ce urma să fie introdus în avion, ci și am împiedicat un plan de dispersare chimică”, a spus el.

În ceea ce privește complotul împotriva avionului, el a indicat că responsabilul Statului Islamic a livrat din străinătate componente grupului de australieni și le-a explicat cum să fabrice o bombă.

„Cu asistența acestui comandant al Statului Islamic, inculpații au asamblat dispozitivul exploziv” care urma să fie plasat pe zborul Etihad, a precizat responsabilul poliției citat.

Este vorba de „unul din comploturile cele mai sofisticate încercate vreodată pe teritoriul australian”.

Patru bărbați au fost arestați sâmbătă la Sydney în cadrul acestui caz.Doi dintre ei, în vârstă de 32 și respectiv 49 de ani, ar fi frați, au fost puși sub acuzare joi pentru pregătirea actului terorist.

Un alt suspect a fost eliberat fără să i se aducă acuzații. Al patrulea suspect este încă reținut și interogat de poliție.

Cei doi inculpați urmează să compară vineri în fața unui tribunal din Sydney; ei riscă închisoarea pe viață.