Un mare lanţ de supermarket-uri din România, AMENDAT din cauza raionului de patiserie. Ce nereguli s-au găsit

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a amendat cu 10.000 de lei unul din supermarket-urile Lidl din oraş din cauză că nu are suficienţi cleşti la sectorul patiserie. Oficialii magazinului au contestat amenda în instanţa şi cer înlocuirea acesteia cu un avertisment.

23 ian. 2017, 13:19
Un mare lanţ de supermarket-uri din România, AMENDAT din cauza raionului de patiserie. Ce nereguli s-au găsit

Retailerul german Lidl se războieşte în instanţă la Iaşi cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), la mijloc fiind o sancţiune contravenţională primită de companie spre finele anului trecut în urma unei verificări la supermarketul din Canta. În urma verificărilor, inspectorii DSP au sancţionat contravenţional magazinul cu o amendă de 10.000 lei. În procesul verbal, reprezentanţii instituţiei au precizat că Lidl nu a pus la dispoziţie clienţilor suficiente ustensile la raionul de patiserie unde sunt expuse spre vânzre produse neambalate. Ca atare, susţin inspectorii, clienţii pun mâna direct pe produsele de patiserie neambalate.

Cum explică Lidl situaţia

Potrivit plângerii contravenţionale depuse de Lidl la Judecătoria Iaşi la finele anului trecut, lanţul de supermarketuri cere instanţei anularea procesului verbal ca fiind netemeinic şi, pe cale de consecinţă, exonerarea de la plata amenzii contravenţionale. „În subsidiar, solicităm să dispuneţi înlocuirea sancţiunii cu amendă cu o măsură mai blândă, respectiv avertismentul”, se arată în documentul citat de Ziarul de Iaşi. Totodată, Lidl cere magistraţilor ca plata cheltuielilor de judecată să fie pusă în „cârca” DSP. Reprezentanţii Lidl afirmă în scris că inspectorii DSP au greşit atunci când au aplicat această amendă, sancţiunea cuprinsă între 10.000 şi 25.000 lei nefiind aplicabilă în această speţă deoarece articolul de lege invocat de inspectori nu vizează desfacerea produselor, ci doar prepararea, păstrarea, depozitarea şi servirea produselor alimentare. De asemenea, în plângerea contravenţională, delegaţii Lidl spun că, în măsura în care insuficienţa ustensilelor este motiv de sancţionare, amenda este de la 3.000 la 6.000 lei şi nu cuantumul decis de DSP. „Un alt aspect pe care ne putem întemeia constestaţia ar fi acela că la raionul de «bake off» există două sau trei uşi din geam (în funcţie de mărimea raionului), care nu permit aprovizionarea unui număr mai mare de trei clienţi simultan de la raionul de patiserie, ceea ce ar presupune că ar trebui să existe un număr de cel puţin trei ustensile pentru alegerea produselor de la raft”, susţin oficialii lanţului de supermarketuri.

Lidl: Ustensilele trebuie amplasate la un metru unele faţă de altele

Potrivit procedurii interne a companiei, ustensilele de apucare a produselor de patiserie şi panificaţie (n.r.-cleste patiserie) de la radionul de produse „bake off” sunt amplasate la un metru unele faţă de celelalte, distanţă considerată suficientă de Lidl pentru a face accesibilă utilizarea acestora de către clienţi pentru alegerea diverselor sortimente de produse din coşurile în care sunt amplasate. „Având în vedere acest aspect, nu se poate reţine ca sancţionabilă un număr de ustensile pe care Autoritatea îl apreciază ca fiind insuficient, având în vedere că nu se pot aproviziona mai mult de trei persoane simultan de la raionul de «bake off». Ca urmare, un număr de trei cleşti pentru apucarea produselor de panificaţie este suficient, neexistând riscul de contaminare a produselor câtă vreme acestea sunt chiar întrebuinţate. Mai mult decât atât, având în vedere că pentru consumator utilizarea cleştilor este o opţiune şi nu o obligaţie, chiar şi asigurarea unui număr mai mare de ustensile nu ar putea garanta că se va evita alegerea manuală a produselor de către clienţi”, au mai scris reprezentaţii Lidl în documentele înaintate Judecătoriei Iaşi. Instanţa nu a stabilit încă data când va fi analizată plângerea retailerului german, potrivit portalului Ministerului Justiţiei.