Un nou caz Elodia la Bârlad. O fată a dispărut fără urmă de doi ani

Adriana Moteş a dispărut fără urmă în 2013 când avea 16 ani. Primul suspect a fost un medic chirurg din Bârlad, cu care fata a avut o relaţie, însă iniţial procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. Cercetările au fost recent reluate.

28 mart. 2015, 16:20
Un nou caz Elodia la Bârlad. O fată a dispărut fără urmă de doi ani

Pe Adriana Moteş, elevă în clasa a X-a la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad, parcă a înghiţit-o pământul. Era într-o zi de marţi, 5 martie 2013. Adina, cum o alintau colegii, care făcea naveta de la Ciocani, un sat aflat la 10 km de Bârlad, a venit ca de obicei la şcoală. După primele trei ore, în timpul pauzei, a dispărut. Ziua de marţi, cu cele trei ceasuri rele”, i-a adus ghinion medicului Octavian Marcu, un chirurg apreciat al Spitalului Municipal de Urgenţă Elena Beldiman” din Bârlad. El a fost ultimul care a văzut-o în viaţă pe Adina, pe 5 martie 2013. Ba, chiar a condus-o înafara oraşului, cu maşina lui, un Mitsubishi Pajero. Aşadar poliţiştii aveau deja un suspect.

Dar doctorul nu a făcut nicio declaraţie cu ocazia percheţiţiilor efectuate de oamenii legii pe proprietăţile sale. Procurorul de caz a fost mai darnic însă cu explicaţiile. „Există suspiciuni de omor, minora a dispărut în data de 5 martie 2013 . Începând de anul trecut ea a întreţinut relaţii intime cu un medic din Bârlad, medic care declară că a fost şantajat de către fată cu două zile înainte de dispariţia ei. În sensul că i-a solicitat suma de 3500 lei ca să nu divulge relaţiile intime dintre ei”, a declarat procurorul Alice Ruja.

Încet, încet a ieşit la iveală iubirea interzisă din camera de gardă a Spitalului municipal de urgenţă. Octavian Marcu, un chirurg apreciat la spitalul municipal, a candidat, în 2012, la funcţia de primar al oraşului, consilier local din partea PD.

Nu se putea spune că nu era un învingător. Atât în carieră cât şi în viaţa de familie, fiind căsătorit şi tatăl a doi copii. Pe Adina a cunoscut-o în vara lui 2012 când ea s-a internat în spital pentru nişte probleme minore. Din pacientă i-a devenit iubită. Apoi povestea s-a complicat. Ea avea un prieten care s-a întors de la muncă din străinătate şi a aflat de relaţia lor. Aşa a luat sfârşit idila din camera de gardă. De aici şi până la şantajul urmat de dispariţia fetei nu a mai fost decât un pas. Procurorul de caz l-a audiat pe doctor în legătură cu suspiciunea că şi-ar fi omorât iubita şi l-a supus testului cu detectorul de minciuni. Pe care l-a picat.

„La întrebarea referitoare la omor a manifestat comportament simulat astfel încât luăm în calcul şi o asemenea variantă, nu doar o simplă dispariţie. A fost întrebat, evident, de ce a picat testul şi în discuţia cu psihologul, cât şi cu noi anchetatorii a dat declaraţii fluctuante. La un moment dat ajungând să spună că a dus fata în afara localităţii şi a predat-o către trei bărbaţi cărora le-a dat suma de patru mii de lei ca să scape de fată. După aia, a revenit şi a spus că a fabulat. Şi-a motivat fabulaţia pe labilitate psihică. În scris însă, a scris cu mâna lui faptul că i-a trecut prin cap să angajeze pe cineva pentru a o înlătura pe fată”, a relatat procurorul Ruja.

Cu toate acestea, în 27 februarie 2014, procurorii au clasat dosarul de omor pe motiv că nu ar exista probe care să arate că Adina ar fi moartă, ci dimpotrivă, că ea ar fi încă în viaţă. Se bazau pe faptul că, la două săptămâni de la dispariţie, prietenul fetei ar fi primit un mesaj pe telefonul mobil: „Puf nu fi supărat. Am plekat să te acoper pe tn. Sunt bn la Buc lucrez la un club. Ast e tel la colega mea. Vb cu mama si zi că mă întorc când se termină tot. Adina.”

Procurorii au descoperit că această cartelă a fost cumpărată şi activată în decembrie 2012, nefiind folosită decât pentru a trimite acest mesaj dubios, care părea mai degrabă un alibi al criminalului. Totuşi, în mod surprinzător, l-au considerat un indiciu că fata trăieşte. La fel cum au luat de bune şi declaraţiile unor martori care, la fel ca în celebrul caz Elodia, au afirmat că ar fi văzut-o pe Adina în viaţă. Dar fără a aduce vreo probă în acest sens. E lesne de înţeles de ce familia fetei s-a arătat nemulţumită de soluţia de clasare a dosarului.

„Oamenii legii nu şi-au făcut treaba cum trebuia de la început. Dacă ai bani în ziua de azi faci orice, dacă nu ai bani, stai şi mori”, crede Elena Motaş, mama fetei.

Aşa că decizia Tribunalului Vaslui de a dispune redeschiderea dosarului de omor a fost una firească. „Instanţa a admis plângerea împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de autor necunoscut sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. Dosarul a fost trimis la Parchetul de pe langă Tribunalul Vaslui pentru completarea urmăririi penale”, a declarat Daniela Galan, purtător de cuvânt al Tribunalului Vaslui.

Judecătorii au recomandat procurorilor să efectueze noi verificări pe proprietăţile chirurgului, din localitatea Bădeana, unde are o casă de vacanţă. Chirurgul a forat două fântâni pe proprietatea sa doar că imediat le-a acoperit motivând că nu a găsit apă. Poliţiştii se vor reîntoarce şi vor face cercetări în zonă.

Magistraţii au mai recomandat şi efectuarea unor operaţiuni de căutare cu scafandri în lacul de acumulare de la Tichileşti, unde medicul se deplasa frecvent deoarece acolo locuia un bărbat care avea grijă de proprietăţile sale.

Până atunci, o mamă îndurerată continuă să-şi caute copila, refuzând să accepte, aşa cum i-au spus unii poliţişti, că sunt slabe şanse ca ea să mai fie în viaţă. Nu i-a mai rămas decât să se roage pentru o minune. „Dacă el a luat-o şi a dus-o cine ştie unde o ţine închisă, ce semn să îmi mai dea fata? Mă rog la Maica Domnului, la Cuvioasa Parascheva să îi lumineze şi lui mintea, că şi pentru el mă rog să îmi spună unde mi-a dus fata. Nu se gândeşte şi el că are şi el un copil la rândul lui, că-i tată de copil? Când pune capul pe pernă să se gândească măcar atâta”, a spus mama fetei.