Un nou incendiu în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei. Arafat: Există riscul să crească numărul de incendii de vegetaţie

Un nou incendiu a izbucnit, joi dimineață, în Parcul Național Domogled - Valea Cernei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți, Flavius Iscru. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că există riscul ca numărul incendiilor de vegetație să crească din cauza temperaturilor extreme.

03 aug. 2017, 09:34
Un nou incendiu în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei. Arafat: Există riscul să crească numărul de incendii de vegetaţie

Incendiul a izbucnit în Parcul Național Domogled la scurt timp după ora 9,00. La această oră este un singur focar, care poate fi vizualizat din DN 67D. ISU Mehedinți se deplasează către locul intervenției cu 12 pompieri, iar Ocolul Silvic Tarnița, cu opt lucrători și doi rangeri ai Parcului Național Domogled„, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți, Flavius Iscru.

Pe data de 18 iulie, în Parcul Național Domogled — Valea Cernei a izbucnit un incendiu care a fost stins abia după patru zile, fiind afectate circa 40 de hectare de litieră și coronament, dar și pinul negru de Banat, care este răspândit în special în sud-vestul țării, aproximativ 90% din suprafața ocupată regăsindu-se în Parcul Național Domogled — Valea Cernei.

Arafat: Există riscul să crească numărul de incendii de vegetație, pompierii sunt pregătiți

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că există riscul ca numărul incendiilor de vegetație să crească din cauza temperaturilor extreme, dar dă asigurări că pompierii sunt pregătiți să intervină.

Există, normal, un risc ca incendiile de vegetație să crească. Pentru asta, pompierii sunt pregătiți. Depinde acum care va fi situația. De exemplu, și nu este un secret, că s-a reaprins focarul care a fost în Mehedinți. Avem un focar aprins în zona montană și o să intervenim inclusiv pe cale aeriană în cursul zilei de azi pentru stingerea lui, dar alte situații pot să apară. Sfatul meu către populație (…) este evitarea expunerii între orele 10-11,00 dimineața și 18-19,00 seara„, a afirmat, joi, Arafat într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Șeful DSU mai spune că autoritățile locale trebuie să-i verifice, prin serviciile lor sociale, „pe cei care stau singuri, să verifice că au ce le trebuie și nu au probleme din cauza căldurii”.

Efortul trebuie să fie concentrat de către autoritățile județene și autoritățile locale pe bătrâni, pe copii iar populația adultă, populația care e activă, să evite expunerea în perioada asta la căldură„, arată Raed Arafat.

El adaugă că echipajele de Ambulanță și cele de la SMURD lucrează în ritmul normal, dar dacă numărul urgențelor crește, echipajele pot fi suplimentate.

Citeşte şi Incendiu devastator într-o pădure de pin negru de Banat GALERIE FOTO UPDATE