Un nou portret fascinant al lui Marte. Fotografie impresionată a Planetei Roşii, făcută de NASA FOTO

Cu câteva zile înainte ca Marte să se apropie la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 11 ani, telescopul Hubble a realizat o fotografie spectaculoasă a acestei planete.

20 mai 2016, 08:21

O planetă luminoasă şi îngheţată la poli, cu suprafaţa de culoare ruginiu deschis, ni se înfăţişează Marte în cea mai recentă fotografie făcută de telescopul Hubble al NASA. După cum ne anunţă Agenţia Spaţială Americană, poza a fost făcută pe 12 mai, când Marte se afla la aproximativ 75 milioane kilometri de Pământ.

În extremitatea dreaptă se află regiunea întunecată Syrtis Major Planitia, una dintre primele descoperite pe suprafaţa planetei, în secolul al XVII-lea. Totuşi, din cauza norilor nu se poate distinge Syrtis Major, un vechi vulcan inactiv. La sud de Syrtis Major se află bazinul Hellas Planitia, cu o mărime de aproximativ 1.600 km şi adâncime de 8 km, creat în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde ani, după ce un asteroid a lovit planeta.

Zona vastă de culoare portocalie, din centru, este Arabia Terra, care se întinde pe aproximativ 4.200 km, un teren erodat de cratere şi care ar putea fi cel mai vechi al planetei.