Inundaţiile şi alunecările de teren fac noi probleme în ţară. Un oraş a rămas fără apă potabilă, iar mai multe localităţi sunt izolate

Pagubele produse de alunecările de teren şi inundaţii în ţară sunt majore. Un oraş a rămas fără apă, iar mai multe localităţi sunt izolate.

02 apr. 2018, 06:09
Inundaţiile şi alunecările de teren fac noi probleme în ţară. Un oraş a rămas fără apă potabilă, iar mai multe localităţi sunt izolate

UPDATE: Creşterea nivelului Dunării a dus la apariţia a 14 grifoane în digurile care apără malurile Dunării în judeţul Brăila, potrivit informaţiilor furnizate luni de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, lt. col. Ştefan Stoian.

Grifoanele apărute în diguri au fost neutralizate cu tuburi PVC şi balast, iar angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri, pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care mai apar.

Pe sub braţul Măcin, situat pe teritoriul judeţului Brăila în comunele Frecăţei şi Măraşu din Insula Mare a Brăilei, au apărut infiltraţii şi grifoane, care au fost neutralizate cu tuburi PVC şi balast.

Au apărut infiltraţii şi pe digul Călmăţui – Gropeni – Chiscani, unde, în anii trecuţi, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila au dus un adevărat război cu bursucii care au săpat vizuini în corpul digului pe zeci de km, punând în pericol mii de hectare din incinta îndiguită.

Dunărea înregistrează luni, la Brăila, o cotă de 637 cm, cu 27 cm peste cota de inundaţie, în creştere cu 1 cm faţă de nivelul înregistrat duminică, şi are un debit 13.110 mc/s, potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila.

Patru diguri se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului, iar 11 diguri sunt în faza a III-a de apărare.

Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului cu tuburi de ciment, mai ales că apa a trecut peste baza digului, să nu se mai repete episodul din 2010, când Dunărea a atins 713 cm, iar faleza a fost inundată.


UPDATE. Alunecările de teren din luna martie au provocat pagube de 2,1 milioane de lei în judeţul Dâmboviţa, fiind afectate localităţile Glodeni şi Văleni Dâmboviţa, se arată într-un comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa s-au întrunit luni în şedinţă extraordinară.

”Valorile estimate pentru refacerea şi punerea în siguranţă a elementelor de infrastructură afectate (drumuri judeţene şi săteşti, poduri şi podeţe, terasare etc.) de către Consiliile locale Glodeni, Văleni Dâmboviţa şi de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa se ridică la valoarea de aproximativ 2.150.000 lei. S-a menţionat că lucrările de expertizare tehnică realizate în zonele afectate au confirmat faptul că procesele sunt active şi pot produce modificări ale situaţiei de calamitate constatate”, se precizează în comunicatul CJSU Dâmboviţa.

Conform sursei citate, s-au aprobat propunerile privind alocarea de despăgubiri, constând în materiale de construcţii pentru refacerea locuinţelor afectate şi a anexelor gospodăreşti, în cele 20 de cazuri existente în Comuna Văleni Dâmboviţa.

Localnicii din Bacău au ramas fără apă potabilă după ce o magistrală a fost afectată de alunecările de teren din Valea Uzului. Oraşul nu are o conductă de rezervă, iar oamenii sunt. nevoiţi să care apă de la izvoarele aflate la 10 kilometri de oraş. 

Autorităţile au anunţat că se va relua alimentarea cu apă potabilă abia miercuri.

Apele Dunării au inundat zona pietonală de pe Faleza din Galaţi, iar în Tulcea, un drum judeţean a fost închis, după ce apa a ajuns la o jumătate de metru. Hidrologii avertizează că nivelul Dunării va fi în continuă creştere în următoarele zile.

Pagubele produse de alunecările de teren şi inundaţii în luna martie, în 19 localităţi din Buzău, se ridică la peste 80 de milioane de lei, potrivit bilanţului prezentat luni, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, de prefectul Carmen Ichim.

Potrivit sursei citate, sunt izolate din punct de vedere al deplasării cu autoturismele peste 1.800 de persoane localităţile Lopătari, Odăile şi Tisău. De asemenea, sunt izolate peste 1.500 de persoane din satele Terca, Ploştina şi Luncile, comuna Lopătari, peste 200 de persoane din satele Gorâni, Valea Ştefanului şi Corneanu, comuna Odăile, şi câteva zeci de persoane din satul Valea Tisăului, comuna Tisău.

„Judeţul Buzău este unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară, s-au produs mari alunecări de teren, au fost afectate drumuri, locuinţe, poduri şi podeţe în peste 19 localităţi”, a declarat, la finalul şedinţei, Carmen Ichim.

Ea a mai afirmat că pagubele totale se ridică la peste 80 de milioane de lei, dintre care 51,101 milioane de lei din cauza alunecărilor de teren şi 29,192 milioane de lei din cauza inundaţiilor.

„În urma anchetelor sociale efectuate în week-end de AJPIS, 14 familii din localităţile Valea Salciei, Mânzăleşti, Chilii şi Berca vor primi ajutoare de urgenţă pentru refacerea caselor afectate de alunecările de teren”, a mai spus prefectul.

Pompierii de la Garda de Intervenţie Negreşti, cu sprijinul Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, intervin, luni, pentru degajarea apei din trei gospodării situate într-o zonă cu case din oraşul Negreşti.

Potrivit autorităţilor, nu este necesară evacuarea persoanelor din respectivele locuinţe.