Un partid nu poate primi donații mai mari de 26.258.450 lei în 2016

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat limita maximă pentru donații, împrumuturi și cotizații pe care o stabileşte Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Potrivit calculelor, donațiile primite de un partid politic nu pot depăși 26.258.450 lei în 2016.
Filip Stan
09 feb. 2016, 16:41
Un partid nu poate primi donații mai mari de 26.258.450 lei în 2016

Valoarea maximă a donațiilor, împrumuturilor și cotizațiilor pentru 2016 se stabileşte avându-se în vedere salariul minim brut pe țară (1.050 lei) și veniturile prevăzute la bugetul de stat pentru acest an (105.033.800.000 lei), conform legislației în vigoare.

Donațiile primite de un partid politic nu pot depăși 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donațiilor primite de un partid politic nu poate depăși suma de 26.258.450 lei.

Donațiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donațiilor primite de la o persoană fizică nu poate depăși 210.000 lei.

De asemenea, donațiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donațiilor primite de la o persoană juridică nu poate depăși 525.000 lei.

Suma totală primită de un partid politic ca donații confidențiale nu poate depăși echivalentul a 0,006% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2016, valoarea maximă a donațiilor confidențiale nu poate depăși 6.302.028 lei.

Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăși 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv, iar pentru anul în curs valoarea maximă a împrumuturilor primite de un partid politic nu poate depăși suma de 26.258.450 lei.

Potrivit sursei citate, sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Banii care fac obiectul împrumuturilor primite de un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Conform AEP, suma cotizațiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăși 48 salarii minime brute pe țară. Pentru acest an valoarea maximă a cotizațiilor primite de un partid politic de la un membru nu poate depăși suma de 50.400 lei.

AEP a făcut publice valorile absolute ale limitelor pentru donații, împrumuturi și cotizații prevăzute de Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, pentru anul 2016, în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărâre de Guvern.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Primele rezultate ale votului in Noua Zeelandă. Cine a luat cele mai multe voturi
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Vârsta de pensionare în funcție de data nașterii: Află când te poți retrage din activitate
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai emoționant moment din 2025, difuzat pe Prime. Ți se inundă ochii în lacrimi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan