Un VIRUS extrem de periculos la graniţa României. Autorităţile sunt în ALERTĂ

România este pregătită cu toate soluţiile de diagnostic pentru pericolul care vine de la Est, respectiv virusul pestei porcine africane, a declarat, luni, directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Ştefan Nicolae.

02 iun. 2014, 19:26
Un VIRUS extrem de periculos la graniţa României. Autorităţile sunt în ALERTĂ

„România este pregătită pentru pericolul care vine de la Est, respectiv virusul pestei porcine africane, care a intrat în Polonia şi Lituania. Avem soluţii de diagnostic, dar este important să fim capabili să stopăm virusul la primul focar. Boala s-a întins din Georgia, unde a omorât peste 90% din porci şi a ajuns în Rusia, Ucraina, Lituania şi Polonia. La Laboratorul Naţional de Referinţă avem şi virusul securizat, dar şi toate testele pregătite”, a spus Ştefan Nicolae.

Acesta a precizat că virusul pestei porcine africane nu se transmite direct, de la porc la porc, ci de la o căpuşă, iar în prezent se fac cercetări pentru a vedea dacă în România există acest tip de căpuşă, scrie Agerpres.

„Virusul pestei porcine africane nu se transmite direct de la porc la porc ci de la căpuşa cu platoşa moale. Am făcut studii, am trimis un specialist în Portugalia să se documenteze şi acum facem cercetări să vedem dacă România are o astfel de căpuşă. Noi suntem pregătiţi din punct de vedere epidemiologic şi am avut în aceste sens un exerciţiu de simulare în judeţul Bistriţa- Năsăud şi vom mai avea unul la Iaşi. Bolile fac parte din natură, sunt boli pământene, nu sunt aduse de marţieni, însă noi trebuie să le diagnosticăm aşa cum am făcut în gripa aviară. România are singura Deltă din lume unde boala a pătruns, dar a fost scoasă, în timp ce în Delta Nilului sau Delta Nigerului este şi acum”, a explicat şeful IDSA.

Opt judeţe din nordul şi estul ţării prezintă o vulnerabilitate crescută de risc la pesta porcină africană din cauza vecinătăţii cu Ucraina. Este vorba de judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.

România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deşi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Citeşte şi Un VIRUS UCIGAŞ ameninţă EUROPA: A făcut MILIOANE de VICTIME în SUA şi ajunge în curând la NOI