Uniunea Naţională a Judecătorilor, după votul CSM: Justiţia are nevoie de îmbunătăţiri pentru a o aduce la standarde democratice

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) arată, în urma avizului negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe legile justiţiei, că „justiţia are nevoie de îmbunătăţiri pentru a o aduce la standarde democratice”.
Filip Stan
29 sept. 2017, 15:04
Uniunea Naţională a Judecătorilor, după votul CSM: Justiţia are nevoie de îmbunătăţiri pentru a o aduce la standarde democratice

„Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor justiţiei de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în data de 28 septembrie 2017, nevoia de îmbunătăţire a sistemului judiciar este o necesitate pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă şi a-l aduce la standardele unui sistem de justiţie democratic. UNJR a susţinut în mod constant nevoia de a îmbunătăţi legile justiţiei şi a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiţiei Tudorel Toader are unele părţi bune, altele care pot fi îmbunătăţite şi unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse”, precizează UNJR, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, au fost numeroase adunări generale în care propunerile au fost analizate distinct, pe fiecare propunere în parte, unele fiind acceptate, altele îmbunătăţite, iar altele respinse.

„Judecătorii din ţara, atât prin adunări generale cât şi prin asociaţii, au făcut eforturi deosebite pentru a analiză fiecare propunere şi, la rândul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai bună funcţionare a justiţiei. Nevoia modificării legilor justiţiei a pornit chiar de la corpul magistraţilor, astfel încât această necesitate nu poate fi negată. În pachetul de legi erau dispoziţii care, în urmă unor decizii ale Curţii Constituţionale, se impunea de urgenţă a fi implementate. Printre acestea era şi procedura revocării membrilor CSM, a cărei reglementare este imperativă”, menţionează UNJR.

Reprezentanţii Uniunii susţin cp între propuneri era şi separarea carierei judecătorilor şi procurorilor, „lucru cerut imperativ de către judecători”.

„În acelaşi timp, nu se poate face abstracţie de faptul că o parte din propunerile ministrului justiţiei nu au fost susţinute de judecătorii din ţara, impunându-se reconsiderarea lor. Am luat act de faptul că ministrul justiţiei a declarat că are în vedere că soluţie pentru Inspecţia Judiciară modelul italian, cu inspecţia că instituţie de şine stătătoare. Un astfel de model ar răspunde mult mai bine garanţiilor de apărare a independenţei justiţiei. Interpretăm reconsiderarea poziţiei privind Inspecţia că pe un semnal pozitiv din partea ministrului în sensul că acesta ascultă argumentele corpului magistraţilor şi este deschis propunerilor din sistem care consolidează cu adevărat independenţa justiţiei”, conform sursei menţionate.

UNJR arată că a luat notă, de asemenea, de declaraţia ministrului justiţiei Tudorel Toader potrivit căreia acesta va luă în considerare propunerile făcute în acest proces consultativ.

„În perioada următoare UNJR va trimite direct ministrului justiţiei propunerile pe care le-am avut de modificare la legile justiţiei şi le va susţine pe durată întregului proces legislativ. Îmbunătăţirea sistemului de justiţie, pentru a-l aduce la standarde democratice, este o necesitate pe care orice persoană responsabilă din fruntea statului trebuie să o susţină”, conchide sursa citată.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la opt.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Piața imobiliară se schimbă radical. Informații esențiale pentru românii care vor să-și cumpere un apartament
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Soția lui Mihai Leu, PRĂBUȘITĂ de durere la căpătâiul soțului ei. Imaginile care dovedesc iubirea pe care prietenii o aveau pentru sportiv
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Nina Iliescu a suferit o pierdere imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Nu se mai eliberează buletin clasic. Decizia MAI pentru milioane de români care au nevoie de carte de identitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs