Unul dintre cei mai mari pictori din România, diagnosticat cu cancer de piele: Nu renunţ acum la viaţă

Pictorul roman de 30 de ani, Daniel Relenschi, recunoscut la nivel international pentru unicile sale tablouri 3D si o personalitate activa in campanii pentru salvarea copiilor grav bolnavi, a primit o veste crunta din partea medicilor de la Institutul Oncologic din Iasi: are cancer de piele.

18 apr. 2016, 15:14
Unul dintre cei mai mari pictori din România, diagnosticat cu cancer de piele: Nu renunţ acum la viaţă

Cu toate ca boala este foarte grea si se nu mai poate deplasa din cauza durerilor mari, Daniel Relenschi este un luptator si a afirmat ca diagnosticul primit nu inseamna pentru el sfarsitul, ci inceputul unei lupte, pe care si-a propus s-o castige cu orice pret.

„Nu ma sperii de durere, de mic copil am aflat ce inseamna sa suferi, asta din cauza sanatatii precare, dar si din cauza experientelor de viata care au incercat sa ma rapuna. Iubesc munca mea, iubesc oamenii, iar acest lucru ma face sa nu renunt acum la viata pentru nimic in lume. Voi lupta, nu ma voi lasa batut niciodata si, cu ajutorul vostru, voi trece cu bine si peste acest obstacol. In momentul de fata medicii mi-au recomandat radioterapie, care promite sa reduca din durerile greu de suportat si din marimea tumorilor, iar dupa aceea voi urma un tratament in afara tarii, la un spital care s-a mai confruntat cu acest tip de cancer”, declara pictorul Daniel Relenschi.

Citeşte şi: Bătălia unei campioane: „Cancerul este un ticălos perfid, dar mă lupt cu el şi aştept ziua în care voi avea nepoţi”

In luna septembrie a anului trecut, artistul s-a alaturat Asociatiei „Salveaza o inima”, pentru a-l salva pe Matei Tedor, un baietel de doar cateva luni care s-a nascut surd si avea nevoie de un dispozitiv special foarte costisitor pentru a auzi. Daniel Relenschi a scos la licitatie unul dintre cele mai valoroase tablouri ale sale, care o infatisa pe celebra cantareata de muzica populara Sofia Vicoveanca, iar datorita generozitatii sale, baietelul a primit o noua sansa la o viata normala.

In momentul de fata, Asociatia „Salveaza o inima” si prietenii sai s-au mobilizat pentru a-i intinde o mana de ajutor si pentru a strange, pentru inceput, suma de 20.000 de Euro necesara pentru tratamentul de chimioterapie si radioterapie. In acest sens, Asociatia a lansat campania umanitara pentru Daniel Relenschi, iar oamenii cu suflet pot face donatii pe https://salveazaoinima.ro/campaigns/daniel-relenschi/.

„In aceste momente foarte dificile pentru Daniel, ne-ar bucura foarte mult ca lumea artistilor si a oamenilor de bine sa se mobilizeze pentru a-l ajuta pe artist sa lupte pentru viata sa. Timpul este scurt, iar Daniel trebuie sa ajunga foarte repede la acele sedinte de chimioterapie si radioterapie. Am ramas cu totii foarte surprinsi de optimismul de care da dovada si dorinta lui puternica de a se face bine”, declara Gabriela Ceobanu, psihologul Asociatiei „Salveaza o inima”.

Daniel a început să deseneze la vârsta de 4 ani şi deşi talentul îl moştenise din plin de mama sa a trebuit să înveţe totul singur. Primele tablouri le-a făcut în 2008, atunci când a avut şi prima expoziţie. Şi-a prezentat lucrările la Sala Polivalentă din Muzeul Judeţean Botoşani unde a avut un mare succes. Din acel moment, viaţa artistului s-a schimbat radical. Au urmat numeroase comenzi şi provocări. A pictat tablou după tablou şi a reuşit de fiecare dată să impresioneze cu talentul său.

„În pictura mea se găseşte tot ce e frumos. Încerc să pictez frumosul sau să-l reinventez. Câteodată sunt tentant să pictez şi alte lucruri şi încerc să nu-mi dau frâu acestor imbolduri”, spune pictorul.

Într-o zi, Daniel a primit o provocare din partea unui prieten care l-a întrebat dacă poate face o pictură 3D pe asfalt. A zis „da”, deşi nu ştia nimic despre 3D.

Cu această lucrare, Daniel Relenschi a devenit artistul care a realizat prima pictură 3D din România. Asta după ce iniţial se scrisese în presă că germanul Manfred Stader făcuse la noi în ţară o astfel de lucrare în premieră. Au urmat interviuri peste interviuri şi s-a aflat apoi că de fapt tânărul român era cel care adusese pentru prima dată pictura 3D pe străzile din România.

„Mi-a plăcut să mă provoc şi am zis că dacă altcineva poate, şi eu pot face lucrul acesta. Pictura a fost realizată în cadrul festivalului de publicitate nonconvenţionala ADfel în 2011”, a povestit artistul.

„Interacţiune”, primul tablou 3D în ulei din lume

După ce a realizat prima pictură 3D pe asfalt, Daniel Relenschi a simţit nevoia să facă mai mult, şi a reuşit. A pornit de la ideea că 3D-ul trebuie dus către alte culmi faţă de cele pe care le ocupa şi a realizat primul tablou 3D în ulei din lume.

„Lucrarea este plină de simboluri, se poate vedea mâna care pare să întindă un măr dar aceasta iese dintr-un univers necunoscut, o lume de ideal, trecerea produce durere, dar odată ce interacţionezi vezi lucrurile tot mai clar. Am făcut referire aici la geneza. Se mai pot observa şi alte ”subtilităţi”, dar acestea rămân a fi descoperite de privitor”, explică pictorul.

Asociația „Salveaza o inima”, inființata pe data de 17 decembrie 2012, a reușit sa salveze, pana in prezent, peste 60 de copii cu malformații grave. La campaniile umanitare organizate de Asociație, s-au alaturat peste 50.000 de persoane și companii romanești și internaționale, inregistrandu-se pe platforma online donații de peste 600.000 de Euro.