Val de sinucideri de Sărbători. Psihologii trag un semnal de alarmă: Se reactivează depresii sau traume nevindecate

În perioada sărbatorilor sunt cele mai multe cazuri de sinucideri. Cele mai multe depresii sunt înainte de Crăciun şi de Anul Nou. Singurătatea în preajma sărbătorilor este factorul care acutizează depresia în rândul românilor. Psihologii spun că cei mai vulnerabili oameni sunt cei părăsiţi, abandonaţi, văduvele, vârstnicii sau aceia care sunt departe de casă, de ţară, de cei dragi.

22 dec. 2016, 09:09

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, iar 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. De asemenea, depresia a fost declarată a treia cauză de dizabilitate la nivel global, iar până în 2020, specialiștii consideră ca va deveni principal cauză.

Psihologii semnalează că depresia poate duce la suicid, iar un procent însemnat dintre cei un million de sinucigași, suferă de depresie. Totodată, specialiștii spun că boala se manifestă la nivelul corpului, a stării de spirit și la nivel de gânduri și nu reprezintă doar o tristețe de moment prin care fiecare trecem.

Singurătatea în preajma sărbătorilor este factorul care acutizează depresia în rândul românilor. Psihologii spun că cele mai vulnerabile persoane sunt acelea care au încheiat o relaţie, care sunt divorţate, vârstnicii sau cei cărora le-a decedat partenerul.

„Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu darurile, cu bucuria, cu familia, împreună cu cei dragi. Există oameni care au fost părăsiţi, abandonaţi. Sunt văduve, vârstnici sau români care sunt departe de casă, de ţară, de cei dragi. Există fiinţe umane care deşi au un partener sunt singure în doi. Toţi aceşti oameni trec prin momente nu tocmai plăcute de Sărbători.

Starea de bucurie şi extaz induse de media nu corespunde stării lor de tristeţe sau disperare. În această situaţie se reactivează depresii sau traume nevindecate. În această perioadă, se apelează la consum excesiv de alcool, medicamente, droguri, jocuri de noroc, sex, etc. Acest consum arată că există nevoie de plăcere, de bine. Nefericirea poate duce chiar la suicid. Acest fapt arată că emoţiile negative nu pot fi gestionate, nici măcar controlate”, explică Maria Verdi, psiholog-psihoterapeut.

Este cunoscut faptul că în prag de sărbători numărul bătrânilor care împrumută bani de la Casa de Ajutor Reciproc pentru a cumpăra mâncare pentru masa de Crăciun creşte semnificativ. Oamenii spun că deja pentru ei a devenit o tradiție să se împrumute la CAR ca să îşi permită nu doar ceva tradiţional de Crăciun pe masa, dar ca să aibă cum să le facă mici cadouri nepoţilor. Când nu ai bani de sărbători, gradul de frustrare este atât de mare încât cei care nu pot depăşi aceste momente decurg la gesturi necugetate.

Dificil este şi pentru cei care se simt singuri. Ieri, 20 decembrie, Mihai Ionel Herlea, unul din cei mai cunoscuți hairstiliști din Sibiu, a fost găsit spânzurat de fratele său. Tânărul rămăsese fără prieteni în ultima vreme și se simțea singur. Tânărul a fost căsătorit în trecut, dar actualmente era singur și se plângea că a rămas fără prieteni.

„Mihai a plecat dintre noi atat de singur si chiar se simtea foarte singur, dar acum, cand vad zecile de mesaje de condoleante, ma intreb oare unde ati fost pana acum? El avea mare nevoie de prieteni. De foarte mult timp se plangea mereu ca nu mai are prieteni, ca multi au plecat din tara, iar cei ramasi sunt in relatii de cuplu. Nu vreau sa dau vina pe nimeni pentru ce s-a intamplat, pentru ca de vina suntem toti cei care l-am cunoscut si nu prea am inteles starea lui”, povestește Maria Giurgiu într-un mesaj postat chiar pe contul de Facebook al lui Mihai Herlea.

„Când trăim în trecut din punct de vedere emoţional, nu putem să depăşim trauma unui divorţ, a unei morţi, a unei despărţiri, a lipsurilor. O perioadă mai mare de suferinţă, indiferent de natura ei, induce schimbări la nivel comportamental, cognitiv, emoţional. Depresivii nu mai găsesc nicio bucurie, nu se pot deschide la nivel afectiv, psihic, fizic, social. Rămân într-o lume în care deşi suferă, nu pot pleca de acolo. Sunt aşa permanent, doar că în alte zile din an, posibil să îşi controleze stările”, mai spune psihologul.

  • Vezi ce poţi face pentru a alunga depresia din viaţa ta

Psihologul Maria Verdi ne spune că atunci când luăm totul aşa cum vine, nu avem aşteptări. A trăi prezentul este cea mai bună soluţie. Nu mâncăm mai mult de sărbători ca în alte zile. Nu darurile scumpe aduc fericirea, ci starea cu care dăruim contează. Lasăm trecutul deoparte, am fost acolo, ştim cum e după stările actuale. Conştientizăm că dacă suntem singuri în viaţa de zi cu zi depinde doar de noi să ne deschidem, să devenim sociabili. Sunt milioane de oameni care sunt singuri şi care îşi caută prieteni.

„La orice ieşire, te poţi întâlni cu destinul. Există la ora actuală activităţi diferite care implică socializare în viaţa reală, de Revelion, de Craciun, în orice zi. Avem nevoie de puţină voinţă şi acţiune. Sărbătorile se trăiesc în suflet. Oferă zâmbete dacă altceva nu ai, fă ceva ce îţi aduce stare de bine, iubeşte-ţi corpul, sufletul, fii activ, ieşi la mişcare. Acceptă-te aşa cum eşti şi deschide-te către schimbare, nu doar pentru sărbători. Ai dreptul să fii fericit autentic”, completeaza psihologul.

Depresia nu este doar o tristețe de moment

„Nu este doar o tristețe de moment, ea poate lua forme de la cele mascate, ușoare, cu perturbări afective de sezon, până la tulburări bipolare sau maniaco-depresive, culminând cu suicidul. Ea se produce la nivel de creier, prin funcționarea anormală a componentelor creierului, care modulează starea de spirit, comportamentul și gândurile”, a explicat psihologul- psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Specialistul afirmă că la fiecare gând, emoție, chimia creierului secretă neurotransmițătorul corespondent, iar în cazul depresiei, dopamina și serotonina sunt deficitare.

„Depresivul se simte fără forță, în nesiguranță, este neliniștit, are mișcări lente sau agitate, faciesul este plângăcios, îngrijorat, mimică rigidă, riduri de expresie pronunțate. Depresivul trăiește sentimente de neputință, tristețe, descurajare, abandon, singurătate, culpabilitate. Uneori nu mai are niciun sentiment, este gol. Este sensibil la variațiile meteo, are apăsări de cap, dureri de stomac, tulburări digestive. Gândurile care apar în depresie sunt negative referitoare la aspectul fizic, la viitor. Își urăște chipul, se simte fără valoare, îi este teamă de sărăcie, trăiește insuficiența, se simte păcătos. Are teamă de eșec, se sustrage de la responsabilități și evită noul, viața reală”, spune psihologul Verdi.

Cele mai bune lucruri pe care le putem spune cuiva, care este singur şi trece prin depresie, sunt: „Te iubesc!”, „Îmi pasă!”, „Nu eşti singur!”, „Tu eşti important pentru mine!”, „Putem trece împreună peste asta!” etc.

„Sărbătorile sunt un prilej de bucurie în sânul familiei, oamenii ar trebui să se deconecteze de la toate problemele, grijile şi să-şi consolideze legăturile spirituale şi afective dintre ei. Dacă ne-am certat cu persoanele dragi în timpul anului, Crăciunul reprezintă momentul ideal în care să ne împăcăm, să ne cerem iertare unul altuia. Pentru a avea o bună sănătate psihică şi fizică, este bine să ne îndreptăm către oameni, nu să ne izolăm de ei”, spune psihologul Iuliana Fűlaș.