Venitul minim garantat şi celelalte ajutoare sociale ar putea dispărea din 2017

Regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei ar putea fi schimbate de la 1 iulie 2017, conform unui proiect de act normativ initiat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV). Autoritatile vor sa reuneasca aceste trei ajutoare intr-unul singur: venitul minim de insertie.

12 oct. 2015, 08:44
Venitul minim garantat şi celelalte ajutoare sociale ar putea dispărea din 2017

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) doreşte să reunească venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei în venitul minim de insertie.

Proiectul de lege privind venitul minim de insertie a fost lansat vineri in dezbatere publica, pe site-ul MMFPSPV.

Venitul minim de insertie va reprezenta un beneficiu de asistenta sociala ce va putea fi acordat familiilor si persoanelor singure aflate in dificultate, pentru a preveni si a combate saracia si riscul de excluziune sociala.

Situaţia de dificultate este situaţia în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socio – economice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-au pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială. VEZI AICI: PROIECTUL DE LEGE

În funcţie de nevoile familiei, venitul minim de inserţie este acompaniat de alte măsuri de asistenţă socială complementare, acordate în bani şi/sau în natură, după cum urmează:

  • stimulente
  • facilităţi contributive;
  • alte drepturi accesorii;
  • materiale şi echipamente destinate încurajării participării şi facilitării frecventării diverselor forme de educaţie organizate în condiţiile legii.

Sumele aferente venitului minim de inserţie se acordă, în principal, din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale.

Pentru situaţii de dificultate punctuale şi situaţii de urgenţă, familiile şi persoanele singure pot beneficia şi de alte măsuri de suport, respectiv ajutoare sociale de urgenţă şi/sau ajutoare sociale comunitare, acordate din bugetele locale şi, după caz, din bugetul de stat.

Beneficiile de asistenţă socială, componente ale venitului minim de inserție, se definesc astfel:

  • ajutor social – ajutorul financiar acordat familiilor ale căror venituri se situează sub pragul de sărăcie severă, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață ;
  • alocaţie pentru familia cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor care au în întreţinere unul sau mai mulţi copii, în scopul prevenirii sărăciei copilului şi stimulării participării acestuia în sistemul de educaţie;
  • supliment pentru locuire – ajutorul financiar acordat ca măsură de combatere a sărăciei energetice, destinată consumatorilor vulnerabili, în scopul acoperirii integrale sau parţiale a cheltuielilor cu încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece;
  • stimulente – măsuri speciale de stimulare pentru participarea pe piața muncii și la serviciile de educaţie sau de sănătate, acordate în bani sau care reprezintă deduceri aplicate veniturilor persoanei;
  • facilităţi contributive – transferuri financiare pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de beneficiari ai măsurilor prevăzute de prezenta lege;
  • alte drepturi accesorii – transferuri financiare pentru plata unor măsuri obligatorii reglementate în legi speciale, respectiv asigurarea obligatorie a locuinţei;
  • ajutoare sociale comunitare şi de urgenţă – ajutoare financiare şi/sau în natură, destinate sprijinirii familiei/persoanei singure pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară şi care pot fi de natura calamităţilor naturale, incendiilor, pierderea locuinţei, afecţiuni ale sănătăţii care necesită tratamente costisitoare sau care nu sunt acoperite integral de asigurarea socială de sănătate, precum şi alte situaţii de nevoie punctuale.

Introducerea venitului minim de insertie este planificata, conform propunerii de act normativ, pentru data de 1 iulie 2017. La acel moment, drepturile la venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei vor inceta de drept. Pentru obtinerea venitului minim de insertie, cererile vor trebui depuse cu 60 de zile inainte de intrarea in vigoare a noii legi.

Vezi şi: Proiectele de ajutor de stat vor trebui avizate de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Fondurilor – proiect

Beneficiază de reglementările prezentei legi familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă, denumiţi în continuare persoane fără adăpost, beneficiază de venit minim de inserţie numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale în care trăiesc.

Beneficiază de venit minim de inserţie şi familiile şi persoanele singure care nu au cetăţenie română, dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene sau străini, denumiţi în continuare cetăţeni străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române;

b) sunt cetăţeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condiţiile legii, o formă de protecţie;

c) sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legii

Stabilirea cuantumului venitului minim de inserţie

Poate beneficia de venit minim de inserţie, familia şi persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nevoile minime de trai şi de locuire, dacă îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege și ale cărei venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 lei, respectiv 1,400 ISR.

Venitul net lunar ajustat reprezintă suma care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după aplicarea coeficienților de echivalență corespunzători dimensiunii familiei, denumiţi în continuare coeficienţi de echivalenţă.

Coeficienţii de echivalenţă utilizați sunt:

a) 1 – pentru persoana singură sau pentru un singur membru de familie;

b) 0,5 – pentru fiecare persoană în plus, adult sau copil.

Venitul minim de insertie se va constitui din totalul sumelor aferente ajutorului social, alocatiei pentru familia cu copii si suplimentului pentru locuire. Acestea vor fi stabilite in functie de incadrarea veniturilor nete lunare ajustate in limitele urmatoare:

  • pentru ajutorul social, pana la un venit mediu net lunar ajustat de 260 de lei (0,520 ISR), ce se ia in calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei;
  • pentru alocatia pentru familia cu copii, pana la un venit net lunar ajustat de 700 de lei (1,400 ISR);
  • pentru suplimentul pentru locuire, pana la un venit net lunar ajustat de 700 de lei (1,400 ISR).

Cererea pentru acordarea venitului minim de insertie, impreuna cu documentele doveditoare si angajamentul de plata, vor fi depuse in format tiparit sau transmise in format electronic catre primaria localitatii.

Plata venitului minim de insertie se va face lunar, de catre agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala, in cazul ajutorului social si/sau alocatiei pentru familia cu copii. Aceasta se va face prin mandat postal sau intr-un cont bancar.

Plata suplimentului pentru locuire, in cazul ajutorul pentru combustibili solizi si petrolieri, se va face o singura data in fiecare an pentru toata perioada sezonului rece (adica intervalul cuprins intre 1 noiembrie si 31 martie). Plata suplimentului pentru locuire in cazul ajutorului pentru energie termica, energie electrica sau gaze naturale se va face direct la furnizori.

Ajutorul social va fi o suma de bani acordata persoanelor care au venituri sub pragul de saracie severa. Acesta va asigura necesitatile zilnice ale vietii.

Cuantumul maxim al ajutorului social va fi de 260 de lei pe luna (0,520 ISR) in cazul persoanei singure. Pentru familie, cuantumul maxim ce va putea fi acordat va fi calculat in functie de numarul membrilor, pornind de la valoarea de referinta de 260 de lei pe luna, la care vor fi aplicati coeficientii de echivalenta (1 pentru un singur membru de familie, 0,5 pentru fiecare persoana in plus).

Pentru persoana singura in varsta de peste 60 de ani, limita venitului net lunar ajustat si cuantumul maxim al ajutorului social va fi stabilita la 300 de lei (0,6 ISR).

Stabilirea cuantumului alocaţiei pentru familia cu copii

Alocatia pentru familia cu copii va fi acordata pentru a preveni saracia copiilor si a stimula participarea acestora in sistemul de educatie. Aceasta va fi acordata in functie de nivelul venitului net lunar ajustat si numarul de copii.

Cuantumul lunar pentru familia care primeste ajutorul social si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe luna va fi:

  • 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Familia monoparentala care beneficiaza de ajutorul social va primi un cuantum lunar al alocatiei de:

  • 120 de lei (0,240 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 240 de lei (0,480 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 360 de lei (0,720 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 480 de lei (0,960 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Pentru familia cu un venit net lunar ajustat cuprins intre 261 de lei pe luna (0,522 ISR) si 700 de lei (1,4 ISR), cuantumul lunar al alocatiei va fi:

  • 85 de lei (0,170 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 170 de lei (0,340 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 255 de lei (0,510 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 340 de lei (0,680 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Cuantumul lunar al alocatiei pentru familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins intre 261 de lei pe luna (0,522 ISR) si 700 de lei (1,4 ISR) va fi:

  • 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

În familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, acordarea alocatiei va fi conditionata de frecventarea neintrerupta a cursurilor. Eventualele absente nemotivate, intreruperi sau repetari de an scolar vor duce la scaderea cuantumului alocatiei.

Stabilirea cuantumului suplimentului pentru locuire

Suplimentul pentru locuire se acordă în cuantumuri diferenţiate, în funcţie de încadrarea venitului net lunar ajutstat, în limitele de venit stabilite prin prezenta lege, pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinţei de domiciliu sau reşedinţă pe perioada sezon ului rece.

Suplimentul constă în următoarele categorii de ajutoare pentru încălzirea locuinţei:

  • ajutor pentru energie termică în sistem centralizat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică;
  • ajutor pentru gaze naturale;
  • ajutor pentru energie electrică;
  • ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Suplimentul pentru locuire prevăzut de prezenta lege se acordă numai familiilor care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice.

Contravaloarea energiei termice furnizată în sistem centralizat, a cantităţii de gaze şi a energiei electrice consumate lunar de consumatorul vulnerabil, se evidenţiză în factura emisă de furnizori, denumită în continuare factură.

Consumatorii vulnerabili, respectiv familiile cu venituri medii nete lunare ajustate de 700 lei, respectiv 1,4 ISR, inclusiv, beneficiază de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat. 

Consumatorii vulnerabili, respectiv persoanele singure cu vârsta de 60 ani și peste, beneficiază de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat în condițiile în care venitul net lunar al acestora este de până la 1.100 lei, respectiv 2,2 ISR.

Cuantumurile suplimentului pentru locuire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se calculează în funcţie de veniturile nete lunare ajustate pe membru de familie, prin compensarea procentuală a cheltuielilor pentru încălzire, aplicată după cum urmează:

a) la valoarea de referință a ajutorului lunar pentru energie termică furnizată în sistem centralizat, calculat în limita consumului mediu lunar şi de preţul gigacaloriei;

b) la valoarea de referință a ajutorului lunar pentru gaze n aturale de 250 lei, respectiv 0,50 ISR ;

c) la valoarea maximă a ajutorului pentru energie electrică de 240 lei, respectiv 0,48 ISR ;

d) la valoarea maximă a ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri de 80 lei, respectiv 0,16 ISR .

Suplimentul pentru locuire se acordă persoanelor singure şi familiilor numai pen tru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă a acestora.

În situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, suplimentul pentru locuire se acordă în numele titularului contractului încheiat cu furnizorul din sistemul utilizat pentru de încălzirea locuinţei, respectiv furnizorul de energie termică în sistem centralizat, de gaze naturale sau de energieelectrică.