Veşti bune în privinţa românului condamnat la moarte: „NU SE PUNE PROBLEMA EXECUTĂRII lui Ionuţ Gologan”

Azi e ziua naţională a Malaysiei, o ţară mediatizată foarte mult în ultima vreme nu atât pentru turismul înfloritor şi pentru frumuseţile ei exotice extraordinare, cât, mai ales, pentru tulburătorul caz al românului Ionuţ Gologan, un tânăr din Telega, condamnat la moarte. 

31 aug. 2016, 06:18

Soarta lui Ionuţ Gologan nu stă numai la mâna unor autorităţi, de la noi sau din Malaysia, bine intenţionate, ci depinde cel mai mult de bunăvoinţa sultanului din statul unde Ionuţ Gologan a primit pedeapsa capitală.

„Se aşteaptă încă să se schimbe legislaţia în Malaysia pentru a putea fi definitivat acordul cu România în vederea extrădării lui Ionuţ în ţara noastră, pentru a-şi executa aici pedeapsa. În altă ordine de idei, suntem legaţi cumva, în situaţia lui Ionuţ, şi de o decizie a  sultanului (n.r. – din Malaysia, stat în care Ionuţ a fost condamnat la moarte), o decizie favorabilă în sensul menţinerii lui în viaţă. Bine, nu se pune problema executării lui Ionuţ, având în vedere că, acolo, nu au mai fost execuţii, în situaţia lui, de ani de zile. Probabil că e o chestiune de timp până la schimbarea legislaţiei în Malaysia”, a declara avocatul Liviu Turcu pentru ziarulring.ro.

Întrebat dacă mai are veşti de la Ionuţ, dacă l-a mai vizitat sau mai intenţionează să-l viziteze, avocatul Liviu Turcu ne-a mărturisit: „Mă voi strădui să mai ajung la Ionuţ, cât de curând, în această toamnă. Dar, altfel, noi avem o convenţie: el mă mai sună o dată sau chiar de două ori pe lună. Ultima dată m-a sunat acum două săptămâni. Stă în aceleaşi condiţii acolo, singur în celulă, ca orice condamnat la moarte. Are program de ieşit la aer în fiecare zi. Are acces la citit, chiar şi la ascultat muzică. Nu se plânge. În general nu prea se plânge. Aşteaptă şi el veşti mai bune de la noi. Eu i-am ridicat mereu moralul de câte ori am vorbit cu el”

RĂSTURNARE DE SITUAŢIE în cazul românului condamnat la moarte în Malaezia. Ionuţ Gologan ar putea veni în ţară

Ionuţ Gologan e nerăbdător să ştie ce demersuri s-au mai făcut în ţară pentru el. „Mai multe nu mi-a spus nici el, v-am zis că nu prea se vaită. Mă întreabă doar care mai e situaţia aici, în ţară, dacă s-au mai făcut ceva demersuri. Eu am să aştept să treacă vacanţa şi, în septembrie, o să încep să fac adrese către Ministerul Justiţiei, ca să vedem în ce stadiu se află aceste acorduri cu Malaysia. Pe de altă parte, aşteptăm ca în Malaysia, pentru toamna asta, din câte am înţeles, să se modifice legea şi să poată permite comutarea pedepsei capitale la închisoare pe viaţă sau la executarea unui anumit număr de ani de detenţie. Adică să existe şi pedeapsa cu închisoarea pe lângă cea de condamnare la moarte”, povesteşte avocatul. 

 „Nu ştiu dacă reuşesc în septembrie, dar în octombrie sigur mă voi duce din nou la el. Poate voi duce şi un memoriu adresat sultanului. Pentru că, într-un fel, suntem la mila acestui sultan. Sultanul poate să-l graţieze, să-i comute pedeapsa. Sau nu. Dar, dacă îi explicăm că nu e  vorba de un traficant, ci de un tânăr care a făcut curierat pentru faptul că este amărât, probabil că va vedea altfel şi va fi mai îngăduitor”