Ponta: Avem suficiente locuri de unde să strângem bani pentru reducerea CAS în semestrul II VIDEO

Întrebat fiind dacă are vreun regret în privinţa proiectului de buget pe 2014, premierul Victor Ponta a răspuns că ar fi preferat să reducă CAS-ul de la 1 ianuarie, dar "ne vin din spate nişte datorii de 3 miliarde". 
Filip Stan
14 nov. 2013, 17:01
Ponta: Avem suficiente locuri de unde să strângem bani pentru reducerea CAS în semestrul II VIDEO

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că şi-ar fi dorit să fie mai mulţi bani pentru educaţie, sănătate şi cultură în bugetul pe anul 2014.

„Ar fi o mulţime de lucruri pe care aş vrea să le fac în buget, să fie mai mulţi bani şi pentru educaţie, pentru sănătate, cultură. Am fost astăzi de dimineaţă şi am vizitat împreună cu domnul Caramitru, directorul Teatrului Naţional, şantierul de la Teatrul Naţional. Se termină anul viitor. Am mai alocat încă 100 milioane lei, dar imediat după ce se termină Teatrul Naţional, i-am şi spus: ‘Terminaţi la Teatrul Naţional, că aşteaptă Opera, Palatul Culturii din Iaşi’. Deci, nu s-a găsit încă în istorie sau în lume un buget care să satisfacă toate nevoile. Este important că este un pic mai bine decât anul trecut, adică se dau nişte lucruri, nu se iau. În bugetul Ministerului Culturii pentru finalizarea Teatrului Naţional sunt 100 de milioane de lei. Dânşii au spus că 97 le trebuie. Dar sunt convins că n-o să fie doar 97. Ca întotdeauna când îţi faci o casă nouă, constaţi la sfârşit că a mai costat ceva. Dar, în mod sigur, important e că există toată finanţarea pentru ca anul viitor să se finalizeze construcţia şi să fie inaugurat”, a spus Ponta.

Aş fi preferat să reducem CAS-ul de la 1 ianuarie 2014, dar ne vin din spate nişte datorii de 3 miliarde de lei ce trebuie plătite ca despăgubiri: 2 miliarde drepturi salariale pentru profesori şi magistraţi şi un miliard pentru despăgubiri. Dar avem suficiente locuri de unde să strângem astfel încât să aplicăm reducerea CAS din semestrul II. Trebuie să plătim greselile din trecut”, a declarat Ponta la România TV.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul Bugetului de stat şi cel al Asigurărilor sociale de stat pe 2014. Premierul Victor Ponta a declarat că în 2013 România a ajuns la PIB-ul din 2008 şi a punctat că ţara noastră are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Tot în şedinţa de joi, a fost aprobat şi proiectul legii descentralizării, documente urmând să fie transmise imediat Parlamentului.

„A fost o coincidenţă, dar o coincidenţă fericită discutarea şi adoptarea proiectului de buget pe 2014 azi, ziua în care Eurostat a confirmat că România are cea mai mare creştere trimestrială din Uniunea Europeană – 1,6% faţă de trimestrul II (…), o creştere anuală de 2,7 %(…), o creştere economică pe care România nu a mai avut-o din 2008. (…) Important este că această creştere economică a anului 2013 nu s-a făcut doar pe baza agriculturii, cum spun nespecialiştii. Agricultura a adus o creştere de numai 1%. Restul s-a datorat în special creşterii producţiei industriale, o creştere cu 7,5% – locul II din UE – a serviciilor şi prin schimbarea radicală în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. (…) În 2013 ajungem la PIB-ul din 2008, închidem o perioadă de scădere a României. (…) Evident, în 2014 vom avea cel mai mare PIB calculat după revoluţie”, a afirmat Ponta în şedinţa de guvern.

Indicii macroeconomici pe care s-a construit proiecţia bugetară pe anul 2014 sunt: creştere economică de 2,2%, inflaţie de 2,4% şi un curs de 4,45 lei pentru un euro. Ponderea veniturilor totale în PIB este estimată la 32,9%, iar ponderea cheltuielilor total în PIB este de 35,1%. Câştigul mediu lunar este previzionat este de 1.676 lei lunar.

„Prăjitura” bugetului pe care Guvernul a împărţit-o ministerelor este de 230 de miliarde de lei, cu un deficit de 14 miliarde de lei. Din această sumă, 47,7 miliarde de lei reprezintă salariile în sectorul public, împărţite după cum urmează: 15 miliarde de lei pentru structurile militare, securitate, ordine publică şi justiţie, 10 miliarde pentru cadrele didactice, 9 miliarde pentru funcţionarii de la nivel local, 7 miliarde pentru cadrele medicale şi 5 miliarde pentru alte categorii de bugetari.

Pentru plata pensiilor sunt alocate 52 de miliarde, dintre care 13 miliarde provin de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale. Sumele alocate pentru asistenţă socială vor ajunge la 20 de miliarde de lei, iar cele pentru investiţii la 40 de miliarde de lei, adică 6% din PIB. Pentru plata datoriilor statului român şi a dobânzilor aferente au fost alocate 15 miliarde, iar alte 6 miliarde vor fi plătite cu titlu de subvenţii, în special în domeniul agriculturii. Cheltuielile cu bunuri şi servicii ale statului român în anul 2014 se vor ridica la 40 de miliarde. În fine, 10 miliarde de lei figurează la capitolul alte transferuri, plăţi către alte instituţii din care face parte România (cum ar fi bugetul Uniunii Europene).

Premierul s-a referit în mod special şi la bugetele alocate sănătăţii şi educaţiei. Astfel, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi în 2014 de 22,6 miliarde de lei, iar pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi este prevăzută în plus plata unei burse de 150 € lunar. Pentru educaţie, sunt prevăzute 300.000.000 € pentru lucrări în infrastructură. De asemenea, vor creşte cu 10% salariile profesorilor debutanţi ale preparatorilor şi asistenţilor universitari. Cu acelaşi procent va creşte şi nivelul subvenţiei pentru cazarea în cămine.

Obiectivele majore pe care şi le propune Guvernul în 2014 sunt reducerea deficitului bugetar de la 2,6% la 2,2%, creşterea salariului minim cu 12,5% de care vor beneficia circa 900.000 de persoane, creşterea pensiilor cu 3,76% şi a venitului minim garantat cu 5%.

Tot joi, Guvernul a aprobat proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Guvernul intenţionează să se reunească, marţi dimineaţa, în şedinţă specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marţi după-amiaza, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Stațiunea din România care îi va taxa pe turiști. Câți bani vor plăti vizitatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri