Victor Ponta: Corupţii trebuie să rămână în închisoare

Victor Ponta nu este de acord cu noua formă a proiectului de lege de amnistiere, care se va discuta astăzi în Parlament. Premierul a cerut în mod explicit ca infracţiuni precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influenţă să fie excluse din lista beneficiarilor amnistiei. Premierul Ponta le-a transmis colegilor din Parlament că nu va susţine forma legii decât dacă pedepsele de corupţie vor fi exceptate.

10 dec. 2013, 09:32
Victor Ponta: Corupţii trebuie să rămână în închisoare

Victor Ponta le-a transmis parlamentarilor USL că amnistia ar trebui să se refere la pedepsele mai mici de 5 ani şi să nu includă faptele de corupţie. În aşa fel, ar fi vorba de amnistierea pedepselor mici, pentru a decongestiona sistemul penitenciar, care în prezent nu mai face faţă.

Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urmează să fie supus marţi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat luni seară raport favorabil cu amendamente.

Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.

Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat şi urmează să intre la vot în plenul de marţi al Camerei, care este forul decizional.

Indicele de ocupare din puşcariile româneşti este de 118 %. În penitenciare se afla 33.423 de condamnaţi definitiv şi arestaţi preventiv, iar capacitatea maximă este de 28.166 locuri. Orice deţinut care dă în judecată România la CEDO câştigă garantat. Numai anul trecut, statul a fost obligat să plătească despagubiri de aproape 120.000 euro. Astfel de decizii au fost luate şi în alte state din Europa, din motive similare. În momentul adoptării raportului, Victor Ponta nu se afla în ţară.

Victor Ponta a ajuns la Johannesburg, unde participă la funeraliile de stat pentru Nelson Mandela. Delegația României, condusă de premierul Victor Ponta, din care face parte și fostul președinte Emil Constantinescu, a ajuns marți la Johannesburg, în Africa de Sud, unde va participa la ceremonia organizată în memoria fostului președinte sud-african Nelson Mandela.Din delegația română mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului.

Victor Ponta a scris, marți, pe pagina sa de Facebook, că e ziua potrivită pentru a aduce un omagiu fostului președinte sud african Nelson Mandela, având în vedere că în urmă cu exact 65 de ani a fost adoptată Declarația Universală a Drepturilor Omului.