Victor Ponta face bilanţul luptei cu zăpada: Am trecut cât se putea de bine peste aceste zile dificile VIDEO

Autorităţile au trecut "cât de bine se putea peste aceste zile dificile", dar trebuie în continuare să rămână mobilizate pentru a îndepărta efectele intemperiilor, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
30 ian. 2014, 18:31
Victor Ponta face bilanţul luptei cu zăpada: Am trecut cât se putea de bine peste aceste zile dificile VIDEO

„Am trecut cât de bine se putea peste aceste zile dificile însă acum trebuie să avem grijă. (…) Poate ce era mai rău a trecut, dar şi astăzi şi mâine avem de curăţat drumurile, de refăcut proviziile, de pregătit tot ceea ce e de pregătit în aşa fel încât până la sfârşitul acestei perioade să nu mai avem evenimente care să producă pagube umane sau materiale”, a spus premierul la Palatul Victoria, unde a coordonat Comandamentul de iarnă.

Şeful Guvernului a arătat că cei mai mulţi dintre responsabili şi-au făcut datoria, dar a apreciat că sunt şi probleme, în special la Constanţa şi Brăila.

„La Constanţa şi la Brăila nu sunt mulţumit de coordonarea managerială din partea prefecturilor. O să facem o analiză şi o să luăm măsurile care se impun. Avertismentul este însă valabil pentru toţi cei care reprezintă Guvernul în teritoriu. Vreau să fiţi mai bine pregătiţi, mai atenţi şi să vă cunoaşteţi situaţia din zona dumneavoastră mai bine decât s-a întâmplat”, a mai spus şeful Executivului.

Victor Ponta a anunţat că vineri, atât el, cât şi alţi miniştri se vor deplasa în judeţele unde intemperiile au creat cele mai mari probleme.

„Fiecare dintre miniştri – domnul Dragnea, domnul Oprea, domnul Duşa şi alţi colegi – să meargă într-unul dintre judeţele mai grav afectate pentru a verifica la faţa locului dacă toate lucrurile sunt în regulă. O să merg şi eu, de altfel”, a precizat premierul.

Dragnea: Starea de alertă a salvat vieţi omeneşti

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că instituirea stării de alertă în mai multe judeţe a determinat o coordonare foarte bună a autorităţilor centrale, judeţene şi locale în noaptea de miercuri spre joi, pe care a catalogat-o drept una de ‘cumpănă’.

‘Datorită stării de alertă a fost o coordonare foarte bună între dl viceprim-ministru Gabriel Oprea, dl ministru Mircea Duşa, dl Raed Arafat, subsemnatul şi câteva instituţii importante din acest stat, care au lucrat foarte bine atât la nivel central, cât şi la nivel judeţean şi inclusiv la nivel local’, a spus Dragnea, în comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.

El a criticat însă modul în care au acţionat unii reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, afirmând că aceştia au dovedit ‘lipsă de viziune, de determinare, indolenţă şi inconştienţă’, motiv pentru care s-a discutat cu oameni cu funcţii mai mici, inclusiv cu şoferii şi şefii de districte.

‘Din păcate, au fost şi câteva cazuri de oameni puşi în funcţie care nu au înţeles responsabilitatea pe care au avut-o’, a afirmat viceprim-ministrul.

El a apreciat că noaptea de miercuri se spre joi a fost una de ‘cumpănă’ şi că starea de alertă „într-adevăra a salvat vieţi omeneşti”, apreciind că s-au salvat aproape o mie de vieţi.

Liviu Dragnea a cerut autorităţilor să continue eforturile astfel încât să nu mai existe localităţi izolate, precizând că în Călăraşi nu mai există nicio astfel de localitate, iar în Buzău numărul acestora s-a redus la aproximativ zece.