VICTOR PONTA: STAREA DE ALERTĂ se extinde la şase judeţe. Vremea rea ţine toată săptămâna

Victor Ponta a anunţat extinderea stării de alertă în toate cele şase judeţe aflate sub avertizare de cod Rosu. Astfel, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care starea de alertă este instaurată în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.

RomaniaTV.net
29 ian. 2014, 13:25
VICTOR PONTA: STAREA DE ALERTĂ se extinde la şase judeţe. Vremea rea ţine toată săptămâna

Totodată este menţinută starea de alertă în judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea, unde a fost decretată încă de săptămâna trecută. „Nu este vorba de nici o restrângere a unor drepturi cetăţeneşti, nici de alocări financiare, ci de alocări de forţe”, a explicat prim-ministrul Victor Ponta, în cadrul comandamentului de iarnă care a avut loc la Palatul Victoria.

Premierul a avertizat că, în cazul în care autorităţile nu vor acţiona cum se cuvine, vor urma şi alte demiteri după cea a prefectului de Buzău. „Avem un nou prefect la Buzău. Dacă o să fie cazul, o să avem prefecţi sau şefi de structuri noi şi în alte părţi”, a spus Ponta.

Acesta le-a cerut prefecţilor şi miniştrilor cu atribuţii în combaterea efectelor viscolului să asigure asistenţa medicală de urgenţă până când viscolul se va potoli şi utilajele de deszăpezire îşi pot face eficient treaba.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a precizat că, la ora 15, erau patru ambulanţe blocate în nămeţi, două în Buzău şi două între Urziceni şi Slobozia. De asemenea, ambulanţele trebuie să intervină în mai multe cazuri de urgenţă: două gravide în Călăraşi şi două bătrâne bolnave, una cu un accident vascular cerebral şi alta cu dureri abdominale puternice. În judeţul Constanţa o ambulanţă cu o volă în faţă încearcă să ajungă la o gravidă. Deocamdată este exclusă folosirea elicopterelor la intervenţii.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a anunţat că 9.000 de angajaţi MAI sunt implicaţi în operaţiunile de combatere a efectelor viscolului, alţi 14.400 fiind pregătiţi să intervină, dacă situaţia o va impune.

Directorul ANM, Ion Sandu, a avertizat că vremea va fi rea până la finele săptămânii. Astfel, nopţile de joi şi vineri vor fi foarte geroase, cu temperaturi de până la -15°C. În zilele de 2 şi 3 februarie, vântul va bate din nou cu putere, dar nivelul precipitaţiilor va fi redus. Totuşi, vântul poate lua zăpada afânată de pe câmp creând noi probleme autorităţilor.

Ce este STAREA DE ALERTĂ

Membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare starea de alertă în şase judeţe. Conform legii, starea de alertă se referă la „punerea de îndată în aplicare” a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă poate fi declanşată starea de alertă.

După declararea stării de alertă, sunt puse de îndată în aplicare planurile de acţiuni şi măsurile de prevenire, de avertizare a populaţiei, de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. În timpul stării de alertă poate fi dispusă, ca măsură de protecţie, scoaterea din zonele afectate sau potenţial a fi afectate, în mod organizat, a unor instituţii publice, agenţi economici, categorii sau grupuri de populaţie ori bunuri şi dispunerea acestora în zone şi localităţi care asigură condiţii de protecţie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori şi viscol în care este declanşată starea de alertă pot primi ajutoare de urgenţă şi pentru acestea poate fi solicitată acordarea de asistenţă internaţională.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare.