Vietnamul cere Chinei să îşi retragă echipamentul militar din Marea Chinei de Sud

Vietnamul a cerut Chinei să îşi retragă echipamentul militar din Marea Chinei de Sud, în urma unor informaţii apărute în presă în această lună potrivit cărora China a instalat acolo rachete, informează miercuri Reuters.

09 mai 2018, 10:15
Vietnamul cere Chinei să îşi retragă echipamentul militar din Marea Chinei de Sud

„Vietnamul cere Chinei, ca o ţară mare, să-şi arate responsabilitatea menţinând pacea şi stabilitatea în Marea de Est”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez Le Thi Thu Hang într-un comunicat marţi, referindu-se la Marea Chinei de Sud.

Citând surse aflate la curent cu rapoartele serviciilor de informaţii din SUA, canalul american CNBC a relatat că autorităţile de la Beijing au instalat rachete de croazieră anti-navă şi sisteme de rachete sol-aer pe trei dintre avanposturile sale în Marea Chinei de Sud.

„Vietnamul este extrem de preocupat de această informaţie şi reafirmă că toate activităţile de militarizare, inclusiv instalarea de rachete pe Insulele Spratly, sunt o încălcare gravă a suveranităţii Vietnamului”, a spus Hang în comunicatul postat marţi pe site-ul ministerului.

Dacă se confirmă existenţa lor, instalaţiile ar marca prima desfăşurare de rachete chinezeşti în Marea Chinei de Sud.

China revendică 90% din teritoriul maritim bogat în hidrocarburi. Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan au de asemenea pretenţii în această zonă din sud-estul Asiei şi aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial.

Desfăşurarea de către China a echipamentului de apărare şi de trupe pe Insulele Spratly, teritoriul său suveran, este un drept incontestabil, a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat transmis Reuters miercuri.

Echipamentul ajută la protejarea păcii şi stabilităţii regiunii şi „nu vizează nicio ţară”, a adăugat ministerul, fără a oferi detalii.