Viktor Orban se roagă pentru victoria Angelei Merkel în alegerile parlamentare din Germania

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat vineri că se roagă pentru victoria Angelei Merkel la alegerile parlamentare prevăzute pentru duminică în Germania, în pofida divergențelor sale cu cancelarul german în dosarul privind refugiații,

22 sept. 2017, 11:43
Viktor Orban se roagă pentru victoria Angelei Merkel în alegerile parlamentare din Germania

”Putem să ne rugăm în liniște pentru ca mandatul cancelarului în exercițiu să fie prelungit, deoarece, dintr-un punct de vedere ungar, aceasta este cea mai bună opțiune dintre cele existente”, a declarat Orban într-o alocuțiune la radio.

Viktor Orban, care se opune puternic primirii de migranți, i-a reproșat dnei Merkel că a provocat un flux masiv de refugiați către Europa în 2015, ademenindu-i cu posibilitatea că vor primi azil în Germania. El a acuzat-o în acea vreme pe Angela Merkel de ‘imperialism moral’.

La începutul lunii septembrie, Angela Merkel considera ‘inacceptabil’ ca Budapesta să refuze aplicarea unui plan european de repartizare a refugiaților, pe care Orban a încercat, în zadar, să-l conteste la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), potrivit Agerpres.

Citeşte şi ALEGERI GERMANIA: Angela Merkel, favorita unui nou mandat de Cancelar. Extrema-dreaptă vrea să intre în Parlament

În pofida acestor divergențe, Angela Merkel, al cărei partid Uniunea Creștin-Democrată (CDU) este aliat al Fidesz, formațiunea lui Orban, în Parlamentul European, ”este mai prietenoasă cu ungurii” decât Martin Schulz, adversarul său social-democrat, ”care ne-a insultat”, a subliniat vineri liderul de la Budapesta.

În iunie, Schulz a acuzat îndeosebi Budapesta că spune ”Da, mersi” subvențiilor europene, dar răspunde cu ”Nu, mersi” solidarității referitoare la gestionarea problemei refugiaților.

Merkel este considerată favorită pentru obținerea unui al patrulea mandat de cancelar la scrutinul de duminică.