Violenţe la protestele organizate în Franţa. Mai multe persoane au fost arestate VIDEO

Protestele organizate în Franţa, unde joi este grevă generală, au fost marcate deja de violenţe, iar poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene la Paris, în timp ce la Nantes manifestanţii au încercat să intre cu forţa în Primărie şi să spargă geamurile, relatează Russia Today.

31 mart. 2016, 12:53
Violenţe la protestele organizate în Franţa. Mai multe persoane au fost arestate VIDEO

Mii de oameni au ieşit în stradă în numeroase oraşe din Franţa, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de propunerea de reformă de pe piaţa muncii.

La Paris, sute de oameni s-au strâns în Place de la Nation, unde au avut loc şi alte mitinguri anti-guvernamentale. Manifestanţii au aruncat cu sticle incendiare şi cu pietre în ofiţerii de poliţie. “Toată lumea urăşte poliţia”, au scandat protestatarii.

Mai multe persoane au fost arestate în cursul protestelor, au declarat surse din poliţie pentru BFMTV.

Peste 200 de manifestaţii sunt anunţate joi în ţară, inclusiv una a medicilor din Paris, care nu sunt de acord cu schimbările în programul lor de lucru propuse de autorităţile locale.

În urma unei serii de greve care au afectat în ultimele luni ţara, Guvernul francez a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieţei muncii. Printre prevederile la care au renunţat autorităţile se numără o clauză ce limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensaţie în cazul în care este concediat pe nedrept. De asemenea, companiile mici şi mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaţionale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăţi financiare pentru a concedia angajaţi francezi.

Principalele sindicate din ţară consideră, însă, aceste concesii insuficiente. Proiectul de reformă, trasat de ministrul muncii Myriam El Khomri, a divizat profund Guvernul socialist şi a tensionat relaţiile dintre preşedintele Francois Hollande şi premierul său Manuel Valls, pe de o parte, şi mai multe forţe de stânga, pe de alta, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Reformele se înscriu în efortul autorităţilor de a lupta împotriva ratei mari a şomajului din ţară, în condiţiile în care multe companii ezită să angajeze oameni pe perioadă nedeterminată, pentru că întâmpină dificultăţi în a renunţa la ei atunci când situaţia economică o cere.