VIOLENŢE şi HAOS la Chişinău. Mii de oameni în stradă, forţele de ordine au intervenit VIDEO

Mii de oameni în stradă în centrul Chişinăului, pentru a protesta împotriva corupţiei din ţară şi a crizei economice. În faţa Procuraturii Generale, membrii unei grupări extremiste s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. O echipă a unei televiziuni a fost agresată. Mai multe persoane au fost arestate.

06 sept. 2015, 15:44

UPDATE: Şapte persoane au fost REŢINUTE la protestul de la Procuratură. Liderul Grigore Petrenco, REŢINUT. 

Un grup de activişti ai mişcării extremiste Antifa a provocat altercaţii în faţa Procuraturii Generale. Forţele de ordine i-au reţinut pe caţiva membri ai mişcării, la care au fost găsite obiecte din metal, inclusiv lacăte şi lanţuri. Printre cei care au ajuns pe mâna poliţiei este şi liderul mişcării, Grigore Petrenco. Instigatorii au fost reţinuţi, iar printre ei liderul mişcării Antifa, Grigore Petrenco, şi Pavel Grigorciuc, cercetat penal anterior pentru organizarea dezordinilor în masă.

Ulterior, membrii Antifa au instalat mai multe corturi în faţa sediului Procuraturii Generale. Ei au adus şi câteva suporturi din lemn, fapt ce i-a pus în gardă pe poliţişti.

Încercarea de a scoate din mulţime aceste suporturi, care puteau fi uşor transformate în bâte, s-a lăsat cu o nouă altercaţie. Supărați de acţiunile forțelor de ordine, zeci de protestatari au blocat strada Bănulescu-Bodoni.

Zeci de membri ai mişcării extremiste Antifa s-au adunat în faţa Procuraturii Generale din Chişinău şi au încercat să ia cu asalt sediul instituţiei. Mai mulţi poliţişti au intervenit şi i-au oprit. Potrivit publika.md, cinci oameni, dintre care unul înarmat cu lanţuri, au fost arestaţi. Manifestanţii au blocat o şosea şi au încercat să ridice corturi.

O echipă a unui post de televiziune din Republica Moldova a fost agresată de manifestanţi. Între timp, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa corupţia din ţară.

Manifestanţii cer emiterea guverului şi tragerea la răspundere a celor responsabili de situația din sectorul financiar bancar. Premierul i-a invitat pe reprezentanţii protestatarilor la discuţii, dar aceştia au refuzat.

Zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au venit duminică în piața din centrul Chișinăului pentru a protesta împotriva „ilegalitaților comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar’, în cadrul unui miting de protest intitulat „Marea adunare națională”.

Astăzi, duminică, va avea loc la Chişinău, începând cu ora 12.00, ample manifestaţii de stradă. Asociaţia „Demnitate şi Adevăr” susţine că revolta populară este îndreptată împotriva clasei politice de la Chişinău care s-ar face  vinovată că în ultimii 25 de ani nu a făcut decât să îşi aservească statul asemenea unei feude. Autorităţile moldovene se tem că manifestaţia ar putea degenera în violenţe de stradă şi că ar urmări răsturnarea puterii de la Chişinău.

Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a scos susţinătorii în stradă. Aceştia au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să pună presiune pe autorităţi, pe care le consideră responsabile de actuala criză socială şi economică.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat mii de oameni, aceştia cer demiterea guverului şi tragerea la răspundere a celor responsabili de furtul miliardului.

Ministrul de Interne, Oleg Balan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ordinea publică va fi asigurată de zeci de poliţişti, potrivit Publika.md.

Citeşte şi Loredana, nevoită să anuleze un concert. „Nu pot cânta… sunt momente dificile”

„Vor fi mobilizate suficiente forţe de ordine ca locuitorii oraşului Chişinău, dar şi participanţii la evenimentul din Piaţa din Marii Adunări naţionale să se simtă în siguranţă. Solicităm participanţilor la acest eveniment, eventual, persoanele care poartă mască sau persoanele care au raniţe în spate să fie izolate cu forţele de ordine pe care le-au mobilizat dânşii sau să solicite sprijinul Poliţiei”, a declarat ministrul de Interne, Oleg Balan.

Un operator de telefonie mobilă, gestionat de stat, anunăţase un concert gratuit cu vedete din Rusia, România și Moldova, care ar urma să se desfășoare aproape simultan cu mitingul de protest. Gestul companiei de telefonie mobilă a fost perceput ca o încercare a autorităților de a dispersa protestatarii. Deja, după anunţul companiei de telefonie mobilă, mai mulţi artişti, între care vedete din România, au anunţat că se retrag.