Viscol violent, troiene de zăpadă de peste un metru. Meteorologii anunţă FENOMENE EXTREME pentru următoarele ore

România, ameninţată de viscol. Jumătate de ţară intră în câteva ore sub avertizare de ninsori şi vânt puternic. Până duminică seara, iarna se va dezlănţui în jumătate de ţară. Cele mai afectate zone vor fi Capitala şi alte 11 judeţe din sud estul ţării, care vor fi sub cod portocaliu de viscol.

16 ian. 2016, 09:15

Meteorologii ne anunţă că începând de sâmbătă seară ne aşteaptă 24 de ore de vreme severă. Sunt anunţate ninsori abundente şi intensificări ale vântului.

Specialiştii spun că rafalele de vânt pot atinge şi 80 km/oră.

„Ciclonul mediteranian responsabil de vremea severă din următoarele zile din zona ţării noastre s-a format deja în bazinul mediteranian. Traiectoria acestuia va fi către partea de Est- Sud Est a continentului, va traversa zona Peninsulei Balcanice şi va afecta în prima fază regiunile din partea de sud a ţării. Evoluţia o să fie foarte rapidă pentru că din orele serii ninsorile îşi vor face apariţia în sudul Olteniei, al Munteniei, urmând ca pe parcursul nopţii să se intensifice foarte repede”, a spus meteorologul Gabi Bancila.

Vântul va continua să se intensifice pe parcursul zilei de duminică când va continua să ningă. Temporar, în partea de sud-est a ţării, respectiv în judeţele din Dobrogea, partea de est şi de centru a Munteniei, sudul Moldovei, viscolul va fi puternic. Rafalele de vânt pot depăşi, în special în judeţele Buzău, Ialomiţa, partea de est a judetului Brăila, 70 km/oră.

Ninsori sunt aşteptate şi în judeţele atenţionate cu cod galben. Stratul de zăpadă ar putea să depăşească 30-40 centimetri, poate chiar mai bine de jumătate de metru în zonele cu cod portocaliu.

Autorităţile au intrat în alertă şi spun că sunt pregătite să intervină de urgenţă unde vor fi probleme.

Vezi şi: PROGNOZA METEO. Temperaturi scăzute, ninsoare şi vânt puternic în următoarele zile

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a dispus ca în toate județele aflate sub avertizare meteo să fie activate comitetele județene pentru situații de urgență, iar acestea să aibă în atenție zonele cunoscute ca fiind cu risc de înzăpezire, conform analizei de risc efectuate la nivelul ultimilor 5 ani.

De asemenea, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, le-a cerut vineri, la Comandamentul de iarnă, responsabililor cu deszăpezirea să ia toate măsurile pentru a nu exista probleme tehnice cu utilajele.

ANM a emis, vineri, două avertizări meteorologice cod galben și cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol, valabile de sâmbătă seara, de la ora 20,00, și până duminică seara, la ora 20,00, în mai multe județe ale țării.

Potrivit meteorologilor, începând din data de 16 ianuarie, ora 20,00, sub cod galben se vor afla județele Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți.

Codul portocaliu se instituie în județele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul București), Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brăila, Vrancea, Galați.

În județele Tulcea și Constanța, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române atenţionează în privinţa pericolelor pe care circulaţia în condiţii de vreme nefavorabilă le poate reprezenta pentru participanţii la trafic.

Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cu cod galben, respectiv portocaliu, referitoare la ninsoare şi viscol, valabilă pentru perioada 16 ianuarie, ora 20:00 – 17 ianuarie, ora 20:00, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, sfătuim conducătorii auto să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.