Vitaminele şi mineralele care îmbunătăţesc calitatea laptelui pentru bebe

Nu stii care sunt vitaminele si mineralele care imbunatatesc calitatea laptelui pentru bebe? Ai acum ocazia sa le afli de la Dr. Sabina Bica de la Clinica de Nutritie KiloStop si bloggerita in timpul liber pe www.smartmama.ro. Medicul iti va prezenta si care este alfabetul elementelor nutritive pentru bebelus.
Iulian Tudor
02 dec. 2018, 11:29
Vitaminele şi mineralele care îmbunătăţesc calitatea laptelui pentru bebe

Laptele pe care il oferim copiilor nostri prin alaptare poate fi considerat un aliment-minune: contine mai mult de 200 de substante nutritive! Aproape in mod miraculos, compozitia laptelui de san se modifica de la supt la supt, de la zi la zi, de la luna la luna si… chiar in timpul unei sesiuni de alaptare, in functie de necesitatile bebelusului.

Cum influenteaza dieta mamei compozitia laptelui?

In principiu, majoritatea femeilor pot manca orice le place in perioada alaptarii, fara sa existe consecinte nedorite asupra celui mic. Dieta mamei nu influenteaza major compozitia laptelui. Studiile au demonstrat ca laptele isi pastreaza substantele hranitoare chiar in conditii extreme, cand vorbim despre mamele mai putin norocoase, care provin din tari extrem de sarace si care au o dieta bazata cu precadere pe orez sau sorg. Rar au parte de alimente hranitoare precum legumele sau carnea, dar reusesc sa isi alapteze cu succes copiii. In aceste cazuri, organismul lor este cel care are de suferit, fiind privat de substantele nutritive care imbogatesc formula laptelui spre binele bebelusului.

Trebuie sa punctam ca laptele este secretat de glanda mamara si provine din sangele mamei. Alimentele despre care spunem in mod traditional ca „baloneaza”, precum fasolea boabe, conopida sau varza, nu pot afecta copilul. Mama sufera de meteorism abdominal din cauza descompunerii in intestin a glucidelor pe care le contin aceste alimente, dar

Dr. Sabina Bica
glucidele raman in intestinele mamei, nu se absorb, nu ajung in sange, deci nici in lapte.

Desi in principiu nu exista alimente interzise in timpul alaptarii, pot aparea si situatii speciale. Daca observam ca dupa ce consumam un anumit aliment, copilul nu se simte bine in repetate randuri, il putem scoate din dieta timp de 2-3 saptamani, pentru a observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar. Li se intampla bebelusilor cu alergii sau intolerante la anumite alimente, cum ar fi proteina din laptele de vaca, pestele, nucile sau soia, dar fiecare caz trebuie evaluat individual de medicul pediatru sau alergolog.

Ce contine o dieta zilnica, sanatoasa, a unei femei care alapteaza?

Cel putin 5 portii de legume si de fructe. Pot fi gatite, proaspete sau congelate, deshidratate sau sub forma de compot neindulcit. Ideal ar fi sa facem alegeri cat mai variate si cat mai divers colorate, dupa cum spune si expresia „curcubeu in farfurie”. Aportul de vitamine si minerale din fructe si legume functioneaza ca un adevarat combustibil pentru organismul obosit al mamei in primele luni petrecute alaturi de bebelus.

Produse fainoase. Painea si pastele integrale, cartofii, orezul brun si cerealele integrale sunt binevenite in meniul mamei. Astfel, ne asiguram ca primim energie din plin, dar si fibrele care ajuta la reglarea tranzitului intestinal, in conditiile in care, dupa nastere, multe femei se confrunta cu constipatia si cu aparitia hemoroizilor.

Proteine. Sursele recomandate de proteine sunt carnea slaba de pui sau de curcan. De doua ori pe saptamana, trebuie sa consumam peste, datorita acizilor grasi esentiali omega 3, iar una dintre portii trebuie sa contina peste gras: somon, sardine, ton. Carnea rosie (vita slaba, ficat), care ne aduce beneficii datorita continutului important de fier, trebuie inclusa in meniu o data – de doua ori pe saptamana.

Produse lactate. Laptele si iaurturile simple, semidegresate, branzicile gen „cottage” sunt surse minunate de calciu si proteine.

Continuarea articolului pe superbebe.ro.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie