Protest spontan al angajaţilor din instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii. Oamenii sunt nemulţumiţi de grila de salarizare

Angajații unor instituții subordonate Ministerului Muncii au protestat marți, în mai multe județe, față de nivelul scăzut de salarizare și modificările în acest domeniu preconizate începând din 1 ianuarie 2018, precum și față de condițiile de muncă. Pentru angajații unora dintre Casele Județene de Pensii, marți a fost a doua zi consecutivă de proteste.

RomaniaTV.net
12 dec. 2017, 12:58
Protest spontan al angajaţilor din instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii. Oamenii sunt nemulţumiţi de grila de salarizare

Peste 40 de angajați ai Casei Județene de Pensii Constanța, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și ai Agenției Județene pentru Prestații Sociale au organizat, marți, un protest spontan în fața sediului comun de pe strada Mircea cel Bătrân, din Constanța, revendicând creșterea nivelului de salarizare.

Participanții la miting au strigat: „Vrem salarii decente !” și au purtat pancarte confecționate manual cu mesajul: „Și noi suntem bugetari, doamna ministru !”.

Pe perioada protestului nu a fost întreruptă activitatea cu publicul.

Şi la Iaşi aproximativ 50 de angajați ai Casei Județene de Pensii au protestat, marți dimineața, față de măsurile pe care guvernul vrea să le adopte în privința salarizării începând din ianuarie 2018.

Pentru a doua zi consecutiv, protestatarii au cerut salarii egale cu ale funcționarilor din administrație sau din alte instituții publice.

„Salariații Casei de Pensii din Iași protestează legat de salarizarea slabă pe care o avem. Salariile noastre sunt cu 50-80 % mai mici decât ale colegilor din familia ocupațională administrație. Avem salariile cele mai mici din totul sistemul bugetar. Nu mai putem suporta situația actuală”, a declarat Daniel Buric, angajat al Casei Județene de Pensii Iași.

În Brăila aproximativ 30 de angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) și ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) au întrerupt, marți, activitatea în semn de protest față de condițiile de salarizare și de muncă.

Funcționarii CJP și cei ai AJPIS au protestat în fața instituției, acuzând volumul mare de muncă, deficitul de personal, care îi determină să lucreze uneori și de acasă și majorările salariale artificiale, care se aplică de la 1 ianuarie 2018.

„Noi suntem discriminați față de celelalte ministere, nu suntem luați în seamă. Ni s-au promis majorări salariale, care în realitate nu vor exista. Suntem extrem de nemulțumiți, de aceea am ieșit acum în fața instituției să ne strigăm disperarea”, a unul dintre angajații CJP Brăila.

Angajații Casei Județene de Pensii (CJP) și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM)  din Satu Mare au întrerupt marți lucrul, participând la un protest spontan în semn de nemulțumire față de noua grilă de salarizare.

Purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare, Ioan Flore, a declarat că angajații sunt nemulțumiți de faptul că salariile nu vor crește, dar și de condițiile de muncă.

„Inspectorii de muncă sunt foarte nemulțumiți pentru că, an de an, numărul de posturi a scăzut iar atribuțiile, responsabilitățile, sarcinile, cresc de fiecare dată. Dovada cea mai elocventă este acum în decembrie, cu transformările implicate de Ordonanța 79 și Ordonanța 82. Trebuie să facem campanii de informare, de control, inspectorii sunt puțini, trebuie să acopere un județ întreg. Atunci când depistează fapte care constituie contravenții, încearcă să fie corecți (…). Sunt foarte frecvent agresați verbal, amenințați. Se vorbește de statutul inspectorului de muncă, statut care nici până astăzi nu a fost adoptat, ni se promite mereu. Din ianuarie 2018, cu trecerea contribuțiilor, salariile nu vor crește, ba mai mult, creșterile salariale trebuie să se încadreze în bugetul aprobat, iar bugetul este, din păcate, din ce în ce mai mic”, a declarat Flore.

De asemenea, angajații CJP au ieșit în fața instituției, fiind nemulțumiți de încadrarea lor în noua grilă de salarizare.

Directorul CJP, Radu Coșa, a explicat că angajații instituției sunt a treia poziție de la finalul listei cu salariile bugetarilor.

Cei aproximativ 40 de angajați ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud au declanșat marți un protest spontan, nemulțumiți de nivelul salarizării.

Protestul s-a desfășurat între orele 10,00 — 11,00, timp în care activitatea a fost întreruptă.

„Protestul vizează nemulțumirile salariaților privind remunerarea funcționarilor publici din această instituție. Menționăm că salariile în această instituție nu au mai fost majorate din anul 2015, când acestea au fost indexate cu 10%. Dintre instituțiile aflate în subordinea/autoritatea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, AJOFM-urile au cele mai mici salarii. Nu dorim salarii exorbitante, dorim ca la muncă egală să avem salarii egale, adică salariile AJOFM-urilor să fie egale cu cele ale CJP-urilor, ITM-urilor, AJPIS-urilor și eventual cu instituțiile de aceeași categorie și același nivel din București”, se arată într-un comunicat remis, marți, AGERPRES, și semnat de către angajații AJOFM Bistrița-Năsăud.

La Casa Județeană de Pensii, unde luni a fost declanșat un protest spontan timp de două ore, marți nu a mai fost întreruptă activitatea.

De asemenea, nu s-au înregistrat proteste la Inspectoratul Teritorial de Muncă și la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.