Zeci de percheziţii în dosare de evaziune fiscală cu prejudicii de peste 17 milioane de lei

Poliţiştii de la investigarea criminalității economice au efectat percheziţii în două dosare de evaziune fiscală. Prejudiciile cauzate în cele două dosare depăşeşte 17 milioane de lei.

22 iun. 2017, 07:34
Zeci de percheziţii în dosare de evaziune fiscală cu prejudicii de peste 17 milioane de lei

Polițiștii din Olt efectuează 9 percheziții domiciliare, pe raza a 3 județe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.400.000 de lei, prin evaziune fiscală, în domeniul construcțiilor. 5 persoane bănuite în cauză vor fi aduse la audieri și dispunerea măsurilor legale.

În această dimineață, 32 de poliţişti de investigare a criminalității economice și de la acțiuni speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt efectuează 9 percheziţii domiciliare, în județele Olt, Argeș și Vâlcea, în două dosare penale, în care se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Citeşte şi Cristiano Ronaldo va plăti 14,8 milioane euro pentru a evita închisoarea

În urma percheziţiilor, vor fi ridicate documente de evidență contabilă, în vederea probării activităţii infracţionale.

De asemenea, 5 persoane vor fi conduse la sediul poliției, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

În fapt, acestea sunt bănuite că, în perioada 2011 – 2016, în calitate de administratori a două societăți comerciale din domeniul construcțiilor, cu sediul în municipiul Slatina și în orașul Scornicești, ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli care au la bază operațiuni fictive.

În activitatea infracțională, aceștia s-ar fi folosit de 20 de firme de tip fantomă, creând un circuit tip suveică, și nu ar fi evidențiat în documentele legale ale societății, în întregime, veniturile obţinute, în scopul diminuării obligațiilor fiscale și sustragerii de la plata bugetului de stat a T.V.A. și a impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de aproximativ 2.400.000 de lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit.

Şi ieri au avut loc percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală. Políțiștii din Călărași și cei de la Direcția Operaţiuni Speciale au ridicat aproximativ 15.000 de euro și au instituit măsuri asiguratorii de aproximativ 14.000.000 de lei, în urma a 43 de percheziţii efectuate ieri, într-un dosar de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani. 12 persoane au fost reținute, iar față de alte 4 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La data de 21 iunie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi și cei de la Direcția Operațiuni Speciale au efectuat 43 de percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi în municipiul Bucureşti.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare.

În urma perchezițiilor, au ridicați 33.500 de lei şi 6.630 de euro și s-au instituit măsuri asiguratorii, în valoare de 14.000.000 de lei.

Polițiștii au reținut 12 persoane bănuite în cauză, pe care le-au introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, urmând a fi prezentate Tribunalului Călărași, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de 4 persoane cercetate în același dosar.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2015, reprezentanții unor societăţi comerciale cu sedii în judeţul Călăraşi şi în Bucureşti, ar fi conceput și implementat un mecanism de sustragere de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin efectuarea de livrări intracomunitare fictive de mărfuri.

Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi folosit documentaţie falsă (facturi fiscale, documente de transport), utilizând societăți comerciale de tip „fantomă” din afara statului român (Bulgaria și Cipru).

Citeşte şi Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, cercetat într-un nou dosar privind coruperea alegătorilor

Astfel, aceștia ar fi livrat fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, eludându-se în acest fel T.V.A. datorată bugetului de stat.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei, iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de 65.000.000 de lei.