Zgonea: Majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a declarat că preocuparea sa este de a consolida instituţia Parlamentului. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că, în prezent, majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii, la nivelul comisiilor existând, deja, "o schimbare de mentalitate", în concordanţă cu principiile stabilite.
Filip Stan
20 feb. 2016, 14:44
Zgonea: Majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii

„Votul meu a fost întotdeauna pentru ridicarea imunităţii şi pentru reţinere şi arestare. (…) Preocuparea mea este să consolidez această instituţie (Parlamentul — n.r.), care a scăzut foarte mult în ochii electoratului, care este fundamentul oricărei democraţii. Pentru mine, aceasta a fost ţinta — să o reformăm, să o modernizăm, să fie mai transparentă, să aibă acţiuni care să fie predictibile. Pe mine mă încântă un singur lucru şi anume că, dacă înainte presa ne întreba când o să punem pe ordinea de zi reţinerea sau arestarea preventivă (a unui parlamentar — n.r.), astăzi aceste lucruri au intrat în conştiinţa publică drept normale, dacă se rezolvă în opt — zece zile. Aceasta a fost şi ţinta mea, să arătăm o voinţă a clasei politice de a se schimba”, a afirmat Valeriu Zgonea, conform Agerpres.

El a spus că, în prezent, majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii, la nivelul comisiilor existând, deja, „o schimbare de mentalitate”, în concordanţă cu principiile stabilite.

Citeşte şi:  Niculae Mircovici: Camera Deputaţilor a decis ca niciun proiect de lege să nu mai fie adoptat tacit

„Votul, în schimb, este individual şi nu este imperativ. PSD a recomandat membrilor săi, la grupul parlamentar, ca de fiecare dată să voteze în favoarea ridicării imunităţii sau a reţinerii sau a arestării, considerând că toţi suntem egali în faţa legii şi că în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi sau în faţa procurorului poţi să-ţi aduci argumentele pe care le ai, susţinându-ţi nevinovăţia. Nu am comentat niciodată ce se întâmplă în actul de justiţie”, a punctat Zgonea.

Liderul social-democrat a subliniat că Parlamentul face legi, dar altele sunt instituţiile statului care le aplică.

În opinia sa, „o eliminare, chiar şi temporară, a imunităţii parlamentarilor ar genera o schimbare de conştiinţă în atitudinea pe care o ai în timpul mandatului”.

„Noi vorbim în acest moment de o atitudine în timpul mandatului (…). Cred că aţi văzut în ultimii ani la grupul PSD o schimbare de atitudine şi o modernizare şi o transparenţă a acestei instituţii pe care nu o vedeţi în alte părţi”, a arătat parlamentarul.

El a menţionat că România face parte din rândul ţărilor europene în care imunitatea este la cel mai scăzut nivel — numai pentru declaraţii politice şi pentru vot.

„Pentru noi este important în acest moment să identificăm, pe baza acestor experienţe din ultimii trei ani, o clasă politică ce să fie decentă, integră şi responsabilă, aşa cum cer oamenii. Aceasta înseamnă că alături de o administraţie performantă putem să absorbim fonduri europene şi să schimbăm România în bine, astfel încât să reducem decalajele între noi şi media Uniunii Europene. (…) Creşterea economică pe care o avem, încrederea pe care o avem în pieţele externe este generată şi de lupta anticorupţie, care altfel ar bloca mediul economic”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Cinci zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap după 20 iunie. Își schimbă viața, au parte de împăcări, iar norocul le surâde pe toate planurile
Capital.ro
Ţara dispare de pe hartă. Se fac planuri de INVAZIE: O necesitate ISTORICĂ
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
A fost dezlegat cel mai mare mister al omenirii. De ce trăim un anumit număr de ani
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Șoferii, obligați să plătească. Banii pe care conducătorii auto nu erau pregătiți să-i achite
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Olanda învinge Polonia cu 2-1 în debutul grupelor la EURO 2024
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?