ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

O nouă lege ar putea aduce modificări în ceea ce priveşte reproducerea umană asistată medical. Proiectul de lege a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.
Filip Stan
24 mart. 2016, 17:03
ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

„Îmbătrânirea populaţie este una dintre cele mai importante provocări sociale şi economice cu care se confruntă societatea în secolul al XXI-lea. Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea cel puţin 65 de ani. De asemenea, se va produce o creştere rapidă a numărului celor de peste 80 de ani. În acest context, consecinţele negative, pe plan economic, ale îmbătrânirii populaţiei pot fi diminuate prin intermediul reproducerii umane asistate medical, care poate influenţa pozitiv rata fertilităţii, proporţia populaţiei active, precum şi contribuţiile la bugetul de stat”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de lege privind reproducerea umană asistată medical.

În ceea ce priveşte persoanele care pot avea acces la tehnicile de reproducere umană asistată medical, statele din UE au adoptat soluţii diferite, în funcţie de realităţile sociale.

Citeşte şi Sfatul medicului: Cauzele infertilităţii: ce GREŞELI fac femeile

Potrivit unui studiu al Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie, România era singura ţară din UE care nu finanţa nici o tehnică şi nici o etapă din reproducerea umană asistată uman.

„Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte cadrul legal privind regimul juridic al reproducerii umane asistate medical, fiind recunoscute şi garantate drepturile privind reproducerea umană asistată medical şi asigurată confidenţialitatea informaţiilor care ţin de aceasta. Reproducerea umană asistată medical va fi organizată şi controlată de Ministerul Sănătăţii, iar supravegherea şi coordonarea activităţilor de reproducere umană asistată medical va fi asigurată de Agenţia Naţională de Transplant”, este meţionat în Expunerea de motive.

Prin proiectul de lege sunt recunoscute principiile generale din domeniul reproducerii umane asistate medical, dreptul părinţilor de acces la tehnicile de reproducere, dar şi dreptul acestora de a fi informaţi.

„Reproducerea umană asistată medical se realizează numai cu respectarea interesului superior al copilului şi cu garantarea şi ocrotirea demnităţii umane. Mai mult, prezenta lege garantează principiul prezervării speciei umane, individualitatea şi diversitatea umană, iar pentru respectarea acestui principiu, în scopul reproducerii umane asistate medical, nu se pot folosi decât gameţi”, se arată în Expunerea de motive.

Citeşte şi Lege pentru românii care nu pot avea copii. Un deputat PSD propune fertilizări in vitro pe banii statului

De asemenea, tehnicile de reproducere umană asistată medical se utilizează numai în cazuri de infertilitate diagnosticată sau în cazul în care se urmăreşte evitarea transmiterii unei maladii la copil sau la un părinte.

Prin proiectul de lege sunt reglementate următoarele tehnici de reproducere umană asistată medical: inseminarea artificială, produceri de fertilizare in vitro şi transferul de embrioni.

Pentru a recurge la reproducerea umană asistată medical, părinţii trebuie să fie vii, să îndeplinească criteriile medicale privind starea de sănătate fizică şi mintală, să îşi dea consimţământul, în prealabil, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost decăzuţi din drepturile părinteşti.

„Activitatea de reproducere umană asistată medical se va realiza în condiţii de confidenţialitate, iar efectuarea prelevării de gameţi, în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, este menţionat în Expunerea de motive.

Modalitatea de finanţare de către stat a tehnicilor de reproducere umană asistată medical va fi stabilită prin normele de aplicare a legii.

Citeşte şi FACTORII care influenţează RATA de SUCCES a procesului de FERTILIZARE IN VITRO

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cum să procedezi, de fapt, dacă îți este rău la muncă. Nu orice boală îți va da dreptul la concediu medical. Ce trebuie să știi dacă trebuie să absentezi de la program
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Mesajul lui Vladimir Putin în miez de noapte după trei ani de război cu Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat că....
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Mare schimbare pentru șoferi. Se schimbă limita de viteză
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
ZODIA care trebuie să evite călătoriile până în luna iunie, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Ai o astfel de alarmă la mașină? Riști o amendă uriașă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat