Bacteriile criminale din apa de băut: Organismele care nu pot fi eliminate complet prin filtrare

Chiar şi în apa potabilă de la robinet există bacterii care nu pot fi eliminate prin operaţiile de filtrare. În cantităţi mici, acesta sunt inofensive, dar dacă numărul lor depăşeşte normele sanitare stabilite, pot deveni extrem de periculoase.

25 apr. 2014, 09:54
Bacteriile criminale din apa de băut: Organismele care nu pot fi eliminate complet prin filtrare

Cryptosporidium provoacă o diaree puternică. Din fericire, instalaţiile de purificare a apei reuşesc să elimine această bacterie aproape total, scrie ziarulring.ro. Cu toate astea, în 1998, cryptosporidium a apărut în cantităţi enorme în apa potabilă din oraşul Sidney, Australia.

Anaba este una din primele cinobacterii apărute pe Pământ şi există în apa de pe întreg globul, însă filtrele de purificare reuşesc să o îndepărteze aproape total. Totuşi, în 1950 a avut loc o invazie de proproţii a acestei bacterii, care a determinat otrăvirea în masă a numeroase animale din SUA şi Europa. În apa potabilă consumată de oameni nu a ajuns. Această bacterie acţionează violent asupra sistemului nervos, putând produce stop respirator.

În apa potabilă mai trăieşte şi E.coli, care poate produce gastroenterită, infecţii ale tractului urinar, meningită şi chiar septicemie, precum şi salmonella, care este cauza celor mai răspândite toxiinfecţii alimentare.

Negleriya Fowler este o ciupercă prezentă şi ea în apele dulci, care poate provoca meningoencefalită. În apa potabilă poate exista şi bacilul Legionella, care poate duce chiar la moarte.