PRIMA CASA 2018. Bani mai puţini în programul Prima Casă. Cum îşi pot cumpăra casă, cu bani mai puţini, cei care dispun de cash

PRIMA CASA 2018. Anul acesta veștile nu sunt tocmai bune pentru cine vrea să cumpere o locuință cu ajutorul programului guvernamental Prima Casă. Statul dă cu jumătate de miliard de lei mai puţin pentru garantarea împrumuturilor, aşa că amatorii trebuie să aibă dosarele bine pregătite, ca să fie siguri că băncile le analizează în timp util, înainte să se termine fondurile.

04 ian. 2018, 10:21
PRIMA CASA 2018. Bani mai puţini în programul Prima Casă. Cum îşi pot cumpăra casă, cu bani mai puţini, cei care dispun de cash

PRIMA CASA 2018. Scăderea fondurilor de la programul Prima Casă îngrijorează pe mulţi, scrie digi24.ro. Aproape două treimi dintre locuinţele noi cumpărate anul trecut au fost finanţate printr-un asemenea împrumut.

Citeşte şi Se schimbă programul Prima Casă: Şi băncile vor fi evaluate

Specialiştii cred că suma alocată anul acesta nu ajunge pentru toţi cei care vor să cumpere casă prin credit garantat de stat. Fondurile asigură doar 20 de mii de locuinţe, cu cinci mii mai puţine decât anul trecut, aşa că lupta va fi dură.

Bucuria celor care vor primi un credit Prima Casă va fi însă umbrită de creşterile de preţuri care apar de regulă pe piaţa imobiliară.

„În februarie se dă dumul la program, se bulucesc oamenii să prindă acest program, vorbim de câteva zeci de mii de clienți care intră dintr-o dată în piața imobiliară, pentru a-și găsi un imobil, și care denaturează piața pe moment. Ulterior, când programul se stinge, undeva în august, piața intră în regres”, explică Dragoș Nichifor, analist bancar.

De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care economiştii sunt de părere că programul Prima Casă ar trebui modificat – să fie doar pentru cei cu venituri modeste.

Citeşte şi În ce oraşe s-au ieftinit apartamentele şi unde s-au scumpit, în România. Date actualizate luna octombrie

Doar românii cu anumite venituri ar mai accesa programul susţinut de stat. Potrivit unor surse, cine va avea venituri lunare mai mari de 4-5 mii de lei nu va mai putea accesa un astfel de credit.

De altfel, programul Prima Casă este şi cel care a impulsionat cel mai mult piaţa imobiliară în ultimii ani, iar dezvoltatorii care construiesc acum locuinţe pentru anul viitor le au deja rezervate, în mare parte, de către clienţi.

În continuare, cele mai căutate locuinţe sunt cele cu preţuri între 40 de mii şi 60 de mii de euro.

Peste 220 de mii de români şi-au împlinit anul acesta visul de a avea Prima Casă.


Programul guvernamental Prima Casă a început acum opt ani pentru a revigora piaţa imobiliară devastată de recesiunea economică ce tocmai se termina. De atunci, aproape 230.000 de oameni au devenit proprietari cu ajutorul unui asemenea credit.