CNIPMMR: Ce taxe va plăti angajatorul, ce rămâne în sarcina salariatului

Consiliul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu noua contribuție asiguratoare pentru muncă de 2,25%, întrucât acesta va crește fiscalitatea, a declarat luni secretarul general al Consiliului, Liviu Rogojinaru, în cadrul unei conferințe de presă.

30 oct. 2017, 13:12
CNIPMMR: Ce taxe va plăti angajatorul, ce rămâne în sarcina salariatului

„CNIPMMR nu este de acord cu creșterea fiscalității asupra IMM-urilor generate de noua contribuție asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece valoare totală a contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% crește fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor, contribuția asiguratoare pentru muncă nu are o destinație clară, vor fi generate costuri privind achiziționarea/modificarea noilor softuri contabile, se produce o bulversare a mediului de afaceri și, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a afirmat Liviu Rogojinaru.

Acesta a spus că, în prezent, contribuțiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele: fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale — 0,25%; concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate — 0,85%; asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale — între 0,15% și 0,85% în funcție de clasa de risc.

Rogojinaru susține că, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuția angajatului pentru șomaj de 0,5%. La acestea se adaugă contribuția pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0,5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuții fiind între 1,75% și 2,45%.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent, contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, iar nivelul acestora scade cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Ministerul Finanțelor a arătat că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

De asemenea, Finanțele explică faptul că se va realiza o simplificare în acest sector în condițiile în care, din cele nouă contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, vor rămâne doar trei, respectiv contribuția pentru pensie (CAS) — plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate (CASS) — plătită pentru salariat și contribuția asiguratoare pentru muncă — suportată de angajator.