Băncile câştigă 50-60 de milioane de euro anual din comisioanele de la BANCOMATE

Băncile câştigă anual 50-60 de milioane de euro din comisioanele percepute pentru retragerile de la bancomate. Cei mai mulți dintre romani nici nu știu cât plătesc pentru fiecare tranzacție.

29 aug. 2014, 07:04
Băncile câştigă 50-60 de milioane de euro anual din comisioanele de la BANCOMATE

De la 0 la 0,25% pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii şi de la 0 lei la 0,5 euro pentru interogarea soldului, băncile din România practică diverse comisioane pentru cardurile de debit standard. Cele mai mari bănci se dovedesc şi cele mai hrăpăreţe, unele frizând cu lăcomia exagerată când cer 2,2 lei pentru a spune clientului câţi bani are în contul curent.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vrea să oblige băncile să afişeze pe ecranele bancomatelor fiecare comision pentru tranzacţiile făcute de clienţi cu cardul de debit sau de credit. ANPC a publiat un proiect de ordin în acest sens, aflat în dezbatere publică până pe 19 septembrie. Ordinul va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce face foarte posibil ca acesta să îşi producă efectele abia de anul viitor.

Până atunci, ECONOMICA.NET vă prezintă comisioanle aferente cardurilor de debit standard pentru principalele bănci din România.

De regulă instituţiile de credit cu reţea de bancomate extinsă au şi cele mai mari comisioane pentru administrarea cardurilor şi conturilor curente şi pentru retragerile de numerar.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, folosind datele publicate de bănci pe site-urile proprii, UniCredit Ţiriac Bank, BCR, BRD şi Millennium Bank au cele mai mari comisioane pentru produsele de debit standard.

La o retragere lunară de 1.500 de lei, costurile anuale cu administrarea şi comisionul de retragere ajung până la 220 de lei pe an, în cazul UniCredit, şi la aproximativ 100 de lei pe an în cazul celorlale bănci menţionate.

BCR şi Bancpost practică cel mai mare comision pentru retragerile de la bancomatele proprii, de 0,25% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 0,5 lei, respectiv 0,25 lei. Asta înseamnă 5 lei la fiecare 2000 de lei retraşi. Cele mai multe bănci practică un comision de 0,2% pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Continuarea pe ECONOMICA.NET.