ECLIPSĂ DE SOARE, în România. Unde s-a văzut cel mai bine. IMAGINI rare VIDEO

ECLIPSĂ DE SOARE 2015. Fenomen astral spectaculos pe cerul României, petrecut în contextul echinocţiului de primăvară. Vineri a avut loc o eclipsă parţială de Soare care a putut fi văzută de pe întreg teritoriul ţării noastre. Eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna a acoperit peste jumătate din discul astrului, a putut fi observată şi din Bucureşti, între orele 10.48 şi 13.04.  Interesant este şi faptul că în aceeaşi zi cu eclipsa au loc alte două fenomene spectaculoase: super luna şi mareea secolului.

20 mart. 2015, 06:10
ECLIPSĂ DE SOARE, în România. Unde s-a văzut cel mai bine. IMAGINI rare VIDEO

ECLIPSĂ DE SOARE 2015. Românii au putut urmări, vineri, 20 martie, o eclipsă parţială de Soare. Aceasta a durat circa două ore şi 20 de minute şi s-a văzut cel mai bine în nordul ţării. 

Eclipsa a început în jurul orei 10:45, a avut maximul în jurul orei 11:55 și s-a terminat  la 13:05. 

UPDATE 11.56 Eclipsa de soare a atins punctul culminat.

UPDATE 11.45 Eclipsa de soare poate fi observată la Bucureşti, cu ajutorul ochelarilor speciali de protecţie. 

UPDATE 11.00 La Bucureşti, cerul este innorat, astfel ca fenomenul se poate observa cu dificultate. La 11:55, eclipsa va atinge punctul maxim în Capitală.

_________________________________________________________________________________

VEZI AICI ORELE de început, maxim și sfârșit ale eclipsei, pentru diferite localități din țara noastră

Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

 

ECLIPSĂ DE SOARE 2015. Specialiştii în astronomie spun că eclipsa va fi vizibilă din toată ţara, dar că gradul de acoperire al Soarelui va fi diferit, în funcţie de locul în care ne aflăm.

„Eclipsele de Soare, paradoxal, deşi se văd foarte rar din acelaşi loc de pe suprafaţa Pământului, sunt mai dese decât eclipsele de Lună, doar că eclipsele de Lună se văd în orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibilă din România, n.r.), sunt destul de dese, una este şi cea din data de 20 martie. Doar că din România ea se vede ca eclipsă parţială de Soare. Este adevărat că este foarte importantă, pentru că acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie să ţinem seama că nu se va face întuneric ca la o eclipsă totală de Soare, temperatura nu va scădea foarte mult, dar totuşi se va comporta Soarele ca şi cum ar trece un nor compact în dreptul lui. O eclipsă de Soare are întotdeauna loc când Luna este la faza de Lună nouă. Spre deosebire de eclipsele totale de Lună, care au loc când Luna este la faza de Lună plină. După eclipsa din 20 martie urmează şi o eclipsă totală de Lună, pe 4 aprilie. Deci ele sunt în general în echipe, în grupuri, Soare cu Lună”, a explicat pentru Mediafax, Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române.

CITEŞTE ŞI ECLIPSA DE SOARE, o SUPER-LUNĂ şi ECHINOCŢIUL în PRIMA ZI DE PRIMĂVARĂ

ECLIPSĂ DE SOARE 2015. Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca parţială, însă în România eclipsa va avea „o acoperire destul de interesantă, de peste 50% din discul soarelui”. „Este suficient ca să ne ofere un spectacol foarte frumos”, mai spune Magda Stavinschi.

În partea de nord a Oceanului Atlantic, înspre Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală. Astfel, pentru locuitorii din Insulele Feroe, eclipsa va fi totală, acolo Soarele nu se va mai vedea deloc timp de 2 minute şi 47 de secunde. Specialiştii susţin că fenomenul va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare, dar nu va avea efecte grave asupra oamenilor.

Specialiştii au atras atenţia asupra faptului că eclipsa poate fi observată cu sau fără instrumente astronomice, însă se poate privi spre Soare, în siguranţă, doar folosind filtre specializate.

Citeşte şi ECLIPSA parţială de SOARE 2015. Cum ne afectează starea de spirit şi unde se găsesc OCHELARII de PROTECŢIE

Oamenii nu trebuie să se uite prin instrumente astronomice fără protecţie cu filtre, pentru că există pericolul de orbire. Cel mai bine ar fi ca, atunci când folosesc instrumente astronomice, oamenii să privească eclipsa prin proiecţie, pe un ecran sau o foaie albă, potrivit recomandărilor făcute de Institutul Astronomic al Academiei Române.

ECLIPSĂ DE SOARE 2015.  Cu ochiul liber, se poate privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai recomandat fitru este de Mylar, care poate fi găsit la magazinele specializate. Preţul unor ochelari speciali este de aproximativ 20 de lei, iar cel al unei folii de protecţie, de aproximativ 120 de lei, potrivit informaţiilor disponibile pe site-urile care vând astfel de obiecte.

Doctorul în astronomie Magda Stavinschi spune că în special la eclipsele parţiale de Soare ochii trebuie să fie foarte bine protejaţi.

„Nu vă uitaţi cumva la Soare fără filtre. Cine a mai păstrat ochelarii de la eclipsa din ’99 sau nişte filtre din Mylar sau cel mai bine un geam de sudor de la aparatele de sudură. Ochii trebuie protejaţi pentru că lumina este prea puternică de la Soare. Mulţi mă întreabă de ce nu trebuie protejaţi ochii şi cu alte ocazii? Păi niciodată nu stă omul cu ochii în Soare, decât în momentele acestea de spectacol mai deosebit”, a spus Magda Stavinschi.

Interesant este că eclipsa se suprapune cu alte fenomene astrale: Super Luna, care va produce şi mareea secolului. În Franţa, spre exemplu, apa oceanului va avansa chiar și 15 kilometri în interior. Denumirea de „mareea secolului” este, totuşi, o exagerare, pentru că fenomenul se produce o dată la 18 ani. În plus, eclipsa parţială este urmată, de echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 21 iunie 2020.

Eclipsa de soare, live din Insulele Feroe

Eclipsa de soare de azi va fi una totală în Insulele Feroe. Aici, turiştii şi localnicii vor avea parte de o privelişte cu adevărat spectaculoasă, iar la ora 11.41, timp de aproape 2 minute şi 47 secunde. insulele vor fi cuprinse de beznă completă.

Eclipsa de soare, live din Danemarca

Ţară nordică, Danemarca va avea şi parte de o eclipsă spectaculoasă, chiar dacă numai în proporţie de peste 80% şi nu va fi totală ca în Insulele Faroe, conform unui grafic realizat de theguardian.com.

Eclipsa de soare, live din Spania

În Spania, procentul în care Luna va acoperi Soarele va fi ceva mai mic, undeva între 60 şi 79%.

Eclipsa de soare, live din Italia

În Italia, Luna va acoperi soarele în proporţie de jumătate, aşa că eclipsa de soare din peninsulă se va vedea ca cea din România. 

ECLIPSA DE SOARE din 20 martie. Pe 20 martie 2015, toți românii sunt așteptați să-și îndrepte privirile spre cer. Între 10:48 și 13:04 minute va avea loc eclipsa totală de Soare, vizibilă din orice colț al țării.

Ultima eclipă totală de soare a avut loc în 2013, pe 3 noiembrie. Discul solar va fi acoperit de lună spre miezul zilei, însă nu toți locuitorii de pe planetă se vor bucura de acest spectacol celest. Eclipsa va putea fi văzută de pe întregul continent european, din nordul Africii și nordul Asiei.

Discul solar acoperit de lună se va vedea cu ochiul liber din România, cu o vizibilitate clară de la 50% la 99%, anunță astronomii. În anumite zone ale planetei va avea loc un amurg fals, acolo unde eclipsa va avea o intensitate de 80%. Cei care vor avea parte de acest amurg fals sunt irlandezii, finlandezii, norvegienii, suedezii și islandezii.

În România, eclipsa de soare va putea fi vizualizată însă parțial. Românii vor vedea discul Soarelui acoperi de jumătate de lună, iar punctul maxim de intensitate se va înregistra la ora 11 și 56 de minute, cu 4 minute înainte de miezul zilei.

Specialiștii recomandă să nu ne uităm la Soare în timpul eclipsei ci să folosim ochelari speciali de protecție, deoarece ne poate afecta vederea.

La București eclipsa va începe la 10:48, are maximul la 11:55 și se termină la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%. Cum se vede în alte oraşe, urmăriţi tabelul de mai jos: 

Eclipsa începe în jurul orei 10:45 (pentru momente mai exacte consultați tabelul), are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la 13:05, cu o durată medie pentru țara noastră de două ore și 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 și 55%.

Vizibilitatea eclipsei în țara noastră
Vizibilitatea eclipsei în țara noastră

 

Pe glob

Eclipsa se va vedea totală de la Polul Nord și regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții intâlnindu-se și în arhipeleagul Svalbard.

Vizibilitatea eclipsei pe glob
Vizibilitatea eclipsei pe glob

Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora României), cu o o durată a totalității de 2 minute și 47 de secunde. Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a  Soarelui, condiții similar întâlnindu-se și în nordul Norvegiei.

De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsă totală cu Soarele la sub un grad față de orizont.

 

Banda de totalitate
Banda de totalitate

 

Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar și din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 21 iunie 2020.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.


Observarea Soarelui prin proiecție

Trebuie să priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate proiecție prin lunetă sau prin telescop.