FENOMENE astronomice SPECTACULOASE şi RARE în 2016: Până în februarie putem vedea simultan 5 planete pe cer

Începe seria fenomenelor astronomice spectaculoase de anul acesta. De miercuri, pe cer sunt vizibile în acelaşi timp 5 planete din sistemul nostru solar, o premieră în ultimul deceniu. Până la sfârşitul anului vom avea parte de o lungă serie de fenomene rare.

20 ian. 2016, 08:15
FENOMENE astronomice SPECTACULOASE şi RARE în 2016: Până în februarie putem vedea simultan 5 planete pe cer

Jupiter, Saturn, Marte, Venus şi Mercur vor fi vizibile, începând de miercuri, de pe Pământ, ceea ce nu s-a mai întâmplat din ianuarie 2005. Cu puţin înainte de răsăritul Soarelului, planetele vor forma o linie paralelă cu orizontul şi pot fi văzute cu ochiul liber. Fenomenul, primul dintr-o serie de evenimente astronomice spectaculoase de anul acesta, se va repeta noapte de noapte până pe 20 februarie.

În luna martie, Luna va acoperi în totalitate Soarele. Eclipsa, cu o durată de patru minute, va fi vizibilă, însă, numai în Asia de Sud-Est.

Citeşte şi Fenomen astronomic unic în România: A plouat cu stele

Dacă de eclipsă nu vom avea parte, în schimb vom putea vedea din România ploaia de meteori. De obicei, la noi, cea mai mare intensitate o are în noaptea de 5 spre 6 mai. Anul acesta, evenimentul va coincide cu Luna Nouă ceea ce înseamnă că cerul va fi suficient de luminat pentru ca ploaia de meteori să fie vizibilă.

Românii au şansa de a vedea şi un fenomen rar, tot în luna mai. În data de 9 mai, dacă vor fi condiţii meteo prielnice, vom putea urmări cum silueta neagră a planetei Mercur va tranzita discul Soarelui, eveniment care are loc aproximativ de 13 ori în 100 de ani. Ora la care fenomenul va atinge maximul în București va fi 17:57.

Mai mult, pe 28 septembrie 2016, Planeta Marte şi Nebuloasa Lagună, un imens nor de hidrogen şi de praf iluminat de o supergigantă albastră, vor fi vizibile împreună.

Citeşte şi Profeţiile lui Nostradamus pentru 2016