GER de crapă pietrele. Încă o zi cu temperaturi foarte scăzute în România. VEZI HARTA

Ziua de joi a fost una geroasă în cea mai mare parte a ţării, iar odată cu apropierea serii temperaturile au scăzut din nou sub limita gerului în cea mai mare parte a teritoriului. Cele mai scăzute temperaturi se înregistrează la munte, dar şi în depresiuni. La ora 23.00, cel mai frig era la Intorsura Buzaului (-26 de grade Celsius), Miercurea Ciuc şi Braşov (-24 grade Celsius).

08 ian. 2015, 15:22

Gerul s-a înteţit odată cu apropierea serii în toată ţara.

La Targu Secuiesc erau -24 grade Celsius, iar la Vârful Omul temperatura măsurată era de minus 15 grade. În Ploieşti sunt minus 21 de grade Celsius, iar în Târgovişte minus 18.

La Joseni şi Blaj meteorologi au măsurat -20 grade Celsius, iar la Boiţa erau -16.

In Ceahlău, pe vârful Toaca, temperatura măsurată era de -12 grade, dar cea resimţită la altitudinea de 1904 metri era de minus 31 de grade. -15 grade Celsius erau, la ora 23.00, şi la Mahmudia, Piatra Neamţ, Bârld, Adjud, Focşani, Făgăraş, Blaj şi Sebeş.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de ger și intensificări ale vântului, care a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie și va expira vineri, 9 ianuarie, la ora 10,00.

Joi a fost cea mai geroasă dimineaţă de 8 ianuarie din ultimii 50 de ani. Gerul artictic a pus stăpânire pe România. La Întorsura Buzăului s-au înregistrat -34 de grade Celsius, iar în Capitală au fost minus 20 de grade. Temperaturile sunt cu 15 grade mai scăzute decât ar fi normal în această perioadă.

Citeşte şi Cum DEZGHEŢI şi DEZABUREŞTI mai repede GEAMURILE de la maşină

Din fericire, de vineri gerul începe să se înmoaie, dar creşte riscul de a se forma polei. La munte va ninge şi va bate vântul cu putere, dar în restul teritoriului se va încălzi şi vom avea precipitaţii mixte sau chiar ploaie.

În intervalul 09 ianuarie 2015, ora 10.00 – 10 ianuarie 2015, ora 14.00, se vor semnala intensificări ale vântului, ninsori, polei, ploi moderate cantitativ în toată ţara.

În toate zonele montane va ninge, local abundent. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 70…80 km/h viscolind şi spulberând zăpada, îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi Meridionali.

În restul teritoriului vântul va avea intensificări locale şi temporare, cu viteze la rafală de 45…50 km/h şi vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza formarea poleiului.

Vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, în Banat şi Crişana va ploua şi izolat se vor cumula cantităţi de peste 15…20 l/mp.

Până vineri dimineaţă la ora 9.00 este în vigoare, pentru toată ţara, o informare meteorologică de vreme deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.

Cea mai GEROASĂ DIMINEAŢA din ultimii 50 de ani. Termometrele au înregistrat -34 de grade HARTA TEMPERATURILOR

PROGNOZA METEO. Mercurul din termometre va scoate până la minus 20 de grade în următoarele zile, iar poleiul îşi va face apariţia.

PROGNOZA METEO. Joi, temperaturile mai cresc puţin, -12 grade vor fi la amiază în Transilvania, şi chiar -1 în sud-vestul ţării, dar dimineaţa tot geroasă rămâne, ca şi noaptea următoare, când din nou minimele scad sub -20 de grade în depresiuni. Dar ziua va fi destul de plăcută ca aspect, cu mult soare şi fără vânt agitat. Cât despre precipitaţii, apar abia după căderea nopţii, ninsori în nord şi centru şi mixte favorizând poleiul în sud-vest.

VREMEA IN BUCURESTI. Ziua de joi rămâne vreme deosebit de rece, maxima zilei abia atinge -8…-6 grade, noaptea vor fi din nou temperaturi sub limita gerului, dar măcar ne vom bucura de soare întreaga zi şi nici vântul nu va avea vreo răbufnire nervoasă şi rămâne calm.

PROGNOZA METEO. Vineri va fi ger în sudul, estul şi centrul ţării, apoi temperaturile cresc şi se apropie de normele perioadei, -5 grade vor fi în câteva localităţi din centrul şi sud-estul ţării, în timp ce în regiunile sudice se ating chiar şi 7 grade la amiază. Însă nu va fi o zi frumoasă ca aspect, norii acoperă cerul în mare parte din ţară, predomină ninsorile în Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona de munte, iar în rest vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei, la început în vestul ţării, iar noaptea şi în est şi sud-est. Mai mult, şi vântul se intensifică în majoritatea regiunilor, iar la munte suflă puternic, viscolind sau spulberând zăpada. Dar noaptea termometrele nu vor mai indica temperaturi sub limita gerului, încălzirea anunţată pentru weekend se resimte deja.

VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, temperaturile mai cresc, -2…-1 grad vor indica termometrele la amiază, iar în noaptea următoare abia dacă mai pierd 1 grad, căci cerul se anunţă acoperit de nori şi trecător aşteptăm precipitaţii mixte şi polei, iar vântul suflă şi el destul de sprinten.

PROGNOZA METEO. Sâmbătă, încălzirea continuă şi la amiază vremea devine chiar uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă din an, maximele trec de limita îngheţului şi la amiază vor fi între 0 grade în depresiuni şi 8 grade în sud-estul ţării. În jumătatea de vest a ţării, norii stau adunaţi şi lasă precipitaţii, mai ales ploi, iar în rest mai răzbate şi soarele şi numai izolat plouă puţin şi slab. La munte sunt şi lapoviţe sau ninsori, pe alocuri se depune polei, iar vântul suflă tare pe creste, dar are şi în sud câteva rafale mai puternice.

VREMEA IN BUCURESTI. Sâmbătă, la prânz vor fi 6…7 grade în termometre, cu nori, dar şi puţin soare şi doar în primele ore sunt condiţii pentru precipitaţii slabe, ploaie sau lapoviţă.

PROGNOZA METEO. Duminică, încălzirea vremii continuă, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, iar vremea devine caldă pentru această perioadă în întreaga ţară, cu maxime la amiază între 2 şi 13 grade. Dar norii se adună tot mai mulţi şi spre seară şi în noaptea următoare precipitaţiile, în extindere dinspre vest – nord-vest, cuprind toate regiunile. Predomină ploile, iar vântul se intensifică şi el în cea mai mare parte a ţării. Iar în primele zile din săptămâna ce urmează precipitaţiile sunt în continuare prezente la nivel local, iar temperaturile scad puţin luni – marţi, apoi cresc din nou, deci nu se mai anunţă vreo răcire serioasă care să aducă din nou ger în ţara noastră.