Holul, oglinda casei. Idei de AMENAJARE a vestibulelor din blocurile vechi

Când ne gândim la holurile majorităţii apartamentelor din blocurile de la noi, ştim deja că este vorba despre niste spaţii mici, înguste şi întunecoase, iar amenajarea acestora este adesea extrem de problematică.

18 oct. 2015, 07:34

Si totusi, fiind vorba despre prima incapere care ne intampina atunci cand pasim pragul casei, nu ne putem permite sa nu-i acordam importanta cuvenita, ca doar de aspectul ei depinde prima impresie pe care si-o vor crea musafirii despre intreaga locuinta, scrie casadex.ro.

De aceea, oricat de mic sau mare ar fi un hol, trebuie sa ne straduim sa-l amenajam cat mai placut cu putinta. Pentru a reusi acest lucru putem aplica si cateva trucuri decorative menite sa distraga atentia de la dimensiunea acestui spatiu, infrumusetandu-l si subliniindu-i utilitatea si latura functionala.

Iata 5 idei simple si de efect:

Citeşte şi Cum să amenajezi eficient o bucătărie mică GALERIE FOTO

1. Finisaje colorate pentru un hol atragator

Pentru ca este vorba despre un spatiu mic si ingust, este indicat sa evitam folosirea culorilor inchise, care au puterea de a micsora vizual, si sa ne indreptam atentia spre finisaje, mobilier si accesorii in culori cat mai deschise. Insa multi dintre specialistii in amenajari interioare recomanda introducerea in decorul holului a unor culori sau finisaje cu impact ornamental pronuntat, in scopul de a distrage atentia de la dimensiunea reala a acestuia.

Atentie insa la proportie: fie ca vei alege un tapet cu imprimeu decorativ, fie ca vei opta pentru o zugraveala intr-o culoare de contrast, trebuie sa limitezi aria de aplicare a finisajului ales la o suprafata cat mai restransa. In caz contrar, holul va deveni mult mai stramt, intunecat si inghesuit. In timp ce daca vei aplica finisajul decorativ pe o fasie ingusta si vizibila a holului, vei capta atentia celor care iti vor pasi pragul casei si ii vei face sa nu observe adevarata dimensiune a acestui spatiu.

2. Spatii de depozitare atipice

Adesea, cea mai mare problema a unui hol mic este insuficienta spatiilor de depozitare. Ba chiar se intampla ca suprafata acestei incaperi sa fie atat de mica, incat sa nu permita mai mult decat montarea unui cuier minuscul pentru haine, fapt ce starneste probleme in pastrarea si organizarea incaltarilor si a celorlalte accesorii: umbrele, palarii, caciuli, manusi etc.

Daca nici holul tau nu permite montarea unui dulap incapator, apeleaza la solutii de depozitare neobisnuite: cutii din plastic sau din lemn pe care le poti aseza direct pe pardoseala, sub cuierul montat pe perete. La prima vedere poate parea o idee nereusita, insa cata vreme nu ai alte optiuni, n-ar trebui sa-i dai cu piciorul nici acestei solutii, fara sa-i acorzi macar o sansa. Doua cutii din lemn (pe care le poti confectiona chiar tu) vopsite in culori fistichii si dotate cu roti au farmecul lor si te pot ajuta sa organizezi rapid incaltamintea cu care vii de afara. Ca sa nu mai spun cat de usor le poti muta atunci cand trebuie sa faci curat pe hol. Umbrelele pot fi asezate intr-o galetusa inalta si colorata din plastic, iar gentile, fularele si caciulile pot fi ascunse intr-o cutie cu capac sau intr-un cos impletit, asezat in coltul acestei incaperi.

3. Usa colorata – o „diversiune” placuta ochiului

O alta metoda de a distrage atentia de la dimensiunea reala a holului este montarea unei usi colorate. Un hol alb sau zugravit in orice alta nuanta cuminte si deschisa poate fi inviorat cu ajutorul unei usi vopsite intr-o culoare care sa iasa in evidenta. Apoi nu va mai trebui decat sa o accesorizezi, asortand-o cu un covoras simpatic in compozitia caruia sa fie prezenta si culoarea usii sau cu cateva tablouri sau fotografii asezate in rame vopsite in aceeasi culoare si montate pe perete.

Citeşte şi IDEI MARI de amenajare a unui BIROU într-un SPAŢIU MIC GALERIE FOTO

4. Un accent colorat de efect–mobilier mic pentru hol

Daca o usa colorata ti se pare o alegere mult prea indrazneata, ai putea apela la o pata de culoare la scara redusa, pe care o poti introduce in decor sub forma unei piese de mobilier. Desigur ca nu este cazul sa te gandesti la un dressing sau un dulap, ci mai degraba la o piesa de mobilier de mici dimensiuni, cum ar fi o comoda, o consola de perete, o masuta sau un fotoliu. Daca holul tau pare plictisitor din cauza culorilor pale in care l-ai finisat, doteaza-l cu o mobila frumoasa, intr-o culoare aprinsa, care sa sara in ochi. Schimbarea nu va intarzia sa apara.

5. Intampina-ti musafirii cu o galerie foto

Iti sugeram mai sus sa asortezi usa colorata de la intrarea in casa cu cateva tablouri in rame asortate montate pe perete si uite asa am ajuns la cea de-a cincea idee a artiolului de astazi: decorarea holului cu tablouri si fotografii de familie.

Ocheste un perete gol si transforma-l intr-o galerie foto cu amintiri frumoase. Nu trebuie decat sa alegi cele mai frumoase, reusite si dragi instantanee din viata familiei tale si sa le inzestrezi cu cate o rama frumoasa, care sa le puna in valoare, iar apoi sa le agati pe peretele din hol deasupra unei comode, a unei masute sau a unei console elegante – un aranjament decorativ simplu, frumos si de efect, care va starni admiratia oricui va pasi pragul casei tale si va face uitata dimensiunea reala a micului tau hol.